6 entry daha
  • günümüz doğu perinçek ve işçi partisi (ip) çevresinin, ayrışmalar sonrasında, 1970 yılı (ocak) başında ilk defa bir grup olarak ortaya çıktıkları ve uzun yıllar bu adla anılacakları, bu gruba da adını vermiş (pda'cılar) aylık dergi.
    *
    '60'lar başında yükselen "sol" kemalist ve sosyalist hareketlerin, bu yılların ikinci yarısında çizgiler netleşikçe bölünmelerin arttığı ortamda, önündeki devrim hedefini "sosyalist devrim" olarak koyduğundan türkiye işçi partisi ile yollarını ayıran ve türkiye'nin önündeki devrim hedefinin "milli demokratik devrim" olarak koyan dev-genç aktivizmi, hikmet kıvılcımlı ve mihri belli gibi eski tüfeklerle birlikte kendilerini özdeştirdikleri 1918'lerde şefik hüsnü değmer önderliğindeki sosyalist hareketin aydınlık adıyla çıkardığı dergiye izafeten, 1969 yılı ekim ayında çıkarmaya başlayacakları dergiye aynı adı vermiş ve bu dergi etrafına toplanmışlardır.

    sonra bu gruptan, önce hikmet kıvılcımlı ayrılacak sosyalist gazetesi ve kendi anlayışı çerçevesinde işsizlik ve pahalılıkla mücadele derneği'ni kuracaktır. arkasından esas ayrılık, mahir çayan'ın başını çektiği kesintisiz devrimciler dergi yönetimini ele geçirip adını sosyalist aydınlık'a çevirince; doğu perincek grubu, mart ,'71'de haftalık dergi haline gelene kadar 16ncı sayıdan itibaren aydınlık'ın önüne "proleter devrimci" tanımını da ekleyerek 14 sayı daha çıkaracaklardır. bu ayrımda, başlangıçta bu grupla hareket eden mihri belli'de kısa süre sonra emekçi adlı aylık dergi çıkarmak üzere ayrılacaktır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap