• filmin orjinal adı "burma vj: reporting from a closed country". türkçe'ye "burma vj: kapalı bir ülkeden haberler" olarak çevrilebilir. ancak filmi izlediğinizde closed country ya da kapalı ülke tanımının, aslında tam da anlatılmak isteneni karşılamadığını görüyorsunuz. çünkü söz konusu olan kapalı bir ülke değil, faşist bir devlet. dolayısıyla öncelikle kavramın adını doğru koymak gerekir.

    faşizmin, illaki askeri bir rejim şeklinde somutlaşması gerekmiyor; son derece sivil rejimler de pekala faşist olabilir. ancak burma'da olan franco'yu aratmayacak düzeyde bir askeri faşist rejim. kuşkusuz her rejim kendi ülkesi bağlamında belli kurumsal ittifaklara yaslanıyor. diğer birçok ülkede olduğu üzere dinsel yapılanma bu ittifakların en önemli unsurları arasında.

    işte bu kurgusal-belgesel filmde, burma'daki faşist devlet yapılanmasının üzerinde yükseldiği ittifaktan dinin çekilme süreci, son derece çarpıcı görüntülerle yansıtılıyor. örneğin, rahiplerin yürüyüşe başladıkları sırada, korku içindeki halkın balkonlardan, çatılardan pencelerden aslkışlayarak, bağırarak rahipleri desteklemeleri ve kısa bir sürede binlere ulaşan sayıdaki insanların aynı sloganları atarak yürümesi insanın tüylerini diken diken eden bir görüntüydü. akabinde devletin, o güne kadar kutsal sayılan rahipleri dövmesi, hatta birini öldürüp dereye atması ve buna karşılık olarak halkın ve özellikle de öğrencilerin çekimser kalkışma denemeleri gerçekten izlenmeye değer. dahası megafonlardan ilan edilen sokağa çıkma yasağı, polis ve ordunun orantısız şiddet kullanımı, muhbir bolluğu vb özellikler anılarda "geçmiş"e götürmüyor değil hani... (bkz: 12 eylül)

    bu filmin en önemli katkısı ise faşizmin güncelliğini göstermesi. çünkü 12 eylül bizler için nasıl ki geçmişte olup bir tatsızlık değilse ve halen aramızda yaşıyorsa, aynı şekilde burma da 12 eylül'ünü halen yaşıyor.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap