1 entry daha
  • 1814 yılında rusların çabasıyla kurulan, başına da rus çarının imparatorluk muhafız generali, aleksandr ipsilanti'nin lider diye oturtulduğu, örgüt.

    yunan pkk'sı da denilebilir.

    aynı oyun 200 yıl önce de oynandı. o zaman yemiştik yine yiyoruz.

    *****ansiklopedik bilgi*******

    1814 yılının sonlarında odessa’da kuruldu. “dostlar cemiyeti” anlamına gelen filiki eterya, batı avrupa’daki gizli mason cemiyetlerinin kuruluş ve işleyiş usullerini benim semişti. filiki eterya, kurulurken bir önder arayışı içindeydi. örgüt tarafından ilk düşünülen kişi, 1815'den beri nesselrode ile birlikte rus dışişleri bakanlığı’nı yürüten “kapodistrias” idi. ancak kapodistrias bu görevi kabul etmeyince, örgütün liderliğine, “aleksandr ipsilanti” getirildi. ipsilanti, çok eski fenerli bir ailenin mensubuydu.

    eterya’nın ilk amacı, rumları osmanlı yönetimine karşı ayaklandırmak, bu arada mümkün olursa diğer balkanlı hıristiyan topluluklarını da bu isyana karıştırmaktı. örgüt, malî problemlerini çözümlemek amacıyla bünyesine öncelikle büyük tüccar ve armatörleri kaydetmiş, ayrıca halk üzerinde daha etkili propaganda yapabilmek için papazları kullanmıştır. bu örgüt zamanla güçlendikçe gayesini daha belirgin ve açık bir şekilde propaganda etmeye başladı. filiki eterya, ilk aşamada mora’da bir yunan devleti kurmayı, sonra da orta yunanistan, batı trakya, selanik, ege adaları, on iki ada, kıbrıs ve batı anadolu’yu yunanistan’a katmayı, nihayet istanbul’u ele geçirerek bizans’ı yeniden kurmayı hedefliyordu.

    http://www.turk-yunan.gen.tr/…ryanin-kurulmasi.html
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap