2 entry daha
  • tüketicisinin korunması hakkındaki kanun md 6 der ki; sözleşme bir tarafça hazırlanmış ve karşı tarafa dayatılmışsa, karşı tarafın hükümleri müzakere etme imkanı yoksa, burada sözleşmedeki şartlar haksız şartlardır. ve bu haksız şartlar tüketiciyi bağlamaz.

    borçlar kanunu tasarısı md. 6'da da buna benzer bir ifade belirtilmiş. ancak tasarıda daha geniş bir ifadede yer bulmuştur.

    yani şunu demek istiyorlar; bir sözleşme yapıyorsunuz, karşı taraf hazırlamış ve size illa da bunu imzalayacaksın, yoksa sözleşme kurulamaz, diyor. bankada hesap açmak isterken, size dayatılan o sayfalarca sözleşme budur işte. ve bunlar genelde tarafların müzakeresinden yoksundur.

    genel işlem şartlarının denetimi 3 aşamada yapılır;
    1) yürürlük denetimi, buna göre tarafların genel işlem şartlarında anlaşıp, anlaşmadığı; genel işlem şartlarının sözleşmeye dahil olup olmadığı incelenir.
    2) yorum denetimi, yorum her daim düzenleyen aleyhine, tüketici lehine yapılır.
    3) içerik denetimi; bu da ikiye ayrılır;
    3.a) ön idari denetim, yani önceden idarenin bir denetim yapıp, eksikliklere müdahale etmesi,
    3.b) yargısal denetim. yargısal denetim de iki ayrı şekilde yapılır. bunlardan birincisi karşı tarafta bir tüketicinin olmasına göre, ikincisi de karşı tarafta bir tüketicinin olmamasına göre denetimin yapılmasıdır.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap