1 entry daha
  • kara eylül örgütü üst düzey yöneticisi, force 17 örgütü kurucusu. 1972 münih olimpiyatları sırasında gerçekleştirilen, 11 israilli sporcu ve antrenör, 1 alman polis memuru ve operasyonu düzenleyen 8 filistinli'den 5'inin öldüğü münih katliamı'nın sorumlularından olduğu söylenmektedir.

    steven spielberg'in munich filminde de konu edildiği gibi, mossad bu olaydan sonra katliamin sorumluları olduğunu düşündüğü kara eylül ve el fetih örgütü üst düzey yöneticilerinin öldürülmesi için çeşitli operasyonlar başlattı. "operation wrath of god", ali hassan salameh'i hedef alan operasyonlardan biridir. norveç lillehammer'de kendisi olduğu sanılan faslı bir garsonun öldürülmesiyle beraber ilk deneme başarısızlıkla sonuçlandı.

    aynı operasyon'daki ikinci deneme 22 ocak 1979'da gerçekleştirildi ve başarıyla sonuçlandı. salameh, 4 koruması ve olay yerindeki 4 kişi daha, arabasının yakınında infilak eden yüzlerce kiloluk patlayıcının etkisiyle öldü. operasyonu gerçekleştirenin ingiliz asıllı mossad ajanı erika chambers olduğu bilinmektedir. erika chambers, salameh'e kendisini filistinli mültecilere destek veren bir ingiliz derneğinin üyesi olarak tanıtmış ve yakınlık kurmuştu.

    ali hassan salameh, cia tarafından, amerikan vatandaşlarına zarar vermemesi karşılığında, maddi ve politik yardım sağlanarak korunuyordu. döneminde filistin ve orta doğu'da oldukça popüler bir isimdi. lübnanlı 1971 kainat güzeli georgina rizk'le evliydi.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap