1 entry daha
  • kutle cekim gucu bilimsel olarak cok net olarak izah edilebildigi halde, bundan sorumlu araci kurumun ne oldugu tespit edilememektedir. boylesine guclu ve dort yanimizda donenen bir gucun gorulememesi bir yaraticinin tum varliklari bir arada tuttuguna delil degildir de nedir?

    degildir, neden olsundur. oncelikle kutle cekim denen guc gucludur, lakin cok guclu mudur? degildir, hatta denebilirki yogunluk acisindan evrendeki bilinen gucler icerisinde en gucsuzu kutle cekim gucudur. elektromanyetizma kutle cekimden uygun sartlar ele alindiginda 4.2 x 10 uzeri 42 (42 nin tekrarina dikkat) kat daha yogun hissedilen bir guctedir. nukleer etkilesim gucu de bunun 100 kati kadar daha gucludur.

    e hal boyleykene nedir bu graviton da denen nanenin esrari , bunu bu derece guclu zannetmemizi saglayan hissiyat diye sormak gerekirse cevabi uzun mesafeler arasi etkinliginde gizlidir. elektromanyetik guc de, nukleer etkilesim gucu de dar alanda kisa paslasan gucler iken (elbette bu demek değildir ki ikisi de uzak mesafeli değildir, kütle çekim çekip de itmemek gibi bir etkinliği olduğundan uzak mesafeden daha bir heybetli durur), kutle cekim askta kural tanimayan bir gulben ergen gibi sinirsizdir.

    foton notrino gibi ara birimler bile hacim ve kutle yoksunluklariyla (neredeyse yok gibi dense de var elbette) zar zor tespit edilirken bundan 10 uzeri 42 derece daha gucsuz bir kuvvetin ara biriminin gorulmesi elbette guctur, zordur.

    lakin goremedigimizden, yok demek mumkun degildir. nasil olustugu da bilinmedigi halde bilimsel gercekligi vardir, evrim gibi reddedilmemesi "dogmalari yikmaya merakli tabui devirenlerin" manevi ilgi alaninda bulunmamasindan kaynaklanmaktadir herhalde.

    (editte emeği geçen sirius a teşekkürler ediyorum. el aleme vay nötrinonun hacmi yok ha hahahah deme fırsatını tanımamış.)
50 entry daha
hesabın var mı? giriş yap