29 entry daha
  • 9 ocak 2010'da girmiş olduğum sınav. şimdi kısaca sınavdan önce yapılması gerekenler ve sınavın kendisi hakkında biraz bilgi vereyim sınava girecek arkadaşlara.

    öncelikle naçizane tavsiyem, eğer başvurmak istediğiniz okul, iş vs. "ille de toefl" demiyorsa, toefl veya ielts diyorsa ielts'i tercih edin derim (bkz: toefl/@liveinflames). orada yazdıklarım başınıza gelebileceklerden bir kuple. ayrıca bu toefl'a oranla çok daha insancıl bir sınav, en azından speaking kısmında gerizekalı gibi bilgisayara konuşmuyorsunuz. toefl'dan daha kolay geldi bana sanki, gerçi sonuçlar gelince göreceğiz tabi nasıl olduğunu ama neyse.

    öncelikle british council'in sitesinden kendinize uygun tarihi seçip, o sınav için son kayıt tarihinden önce bankaya gidip 120 pound yatırıyorsunuz. daha sonra internetten bir başvuru formu dolduruyoruz. sınava bir hafta kala sınav detayları, speaking kısmının ne zaman nerede yapılacağı falan ilan ediliyor internet sitesinde. benim speaking sınavı normal sınavdan bir gün önce oldu mesela. sınava giderken de 8 sayfalık başvuru formu, iki tane resimli kimlik (nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet veya fotoğraflı ikametgah kağıdı) ve bir adet de fotoğraf götürüyorsunuz.

    geldik sınava... sınav çok elit mekanlarda yapılıyor gerçekten onu söylemek gerek asdsdf. benimki elite world hotel diye bir yerdeydi mesela. burda yazılanlardan salonun çok küçük olacağını, az kişi olacağını falan sanıyordum ama hiç öyle değildi, rahat bi 100 kişi falan vardı salonda. ayrıca sondan bir gün önce kayıt olmama rağmen listening kısmında hiç problem yaşamadım, arka taraflarda sayılmazdım gerçi ortalardaydım ama kimse sesten şikayet etmedi, yeterince açıyorlar.

    listening: burada önemli olan dikkatlice dinlemek ve konsantrasyonu kaybetmemek. pek bir zorluğu yok gibi, ilk üç dinleme parçasında bir iki ara verirken, son parçada hiç ara vermeden 10 soruyu birden cevaplamanız lazım, o yüzden özellikle son parçada dikkatiniz dağılmamalı.

    reading: üç tane öküzümsü büyüklükte okuma parçasıyla ilgili soruları cevaplandırmanız lazım. önce soruları okuyup ona göre parçaları okumak daha mantıklı. "true, false, not given" sorularında iyi düşünmek gerek, yanıltıcı olabiliyor.

    writing: daha önceden de zaten yazıldığı gibi, ilk yazıda tamamen objektif olarak grafikte gördüklerinizi kağıda aktarmanız lazım. bütün bilgileri yazmayın tabi, en önemli olanlarını yazın. ikinci kısımda ise konu dışına çıkmamaya özen gösterin. her iki kısımda da belirtilen kelime sayısına ulaşmaya çalışın yoksa puan kırıyorlarmış direk (150 ve 250 kelime).

    speaking: burada da bir odada ingiliz bir abi/ablayla muhabbet ediyorsunuz. 10-15 dakika arası sürüyor. ben önceden birkaç örneğe bakmıştım, hepsinde "do you work or are you a student?" tarzında başlıyordu ama bana geldi direk "let's talk about your house" dedi. "oh beybi yu ar tuu fest" dedim. sonra bir baktım atılmışım sınavdan. şaka lan şaka. sınavdan önce örneklere falan bakın ama sakın cevap ezberlemeyin. hem "what's your house like?" sorusuna "i'm a student" demezsiniz, hem de ezberlenmiş cevapları anlayıp direk soruyu değiştiriyorlarmış bu gözetmenler öyle duydum.

    şimdi sonuçları bekliyoruz bakalım, eğer onlar da zamanında gelirse "ielts ftw, toefl sucks" kampanyamı sonuna kadar sürdüreceğim*. yalnız british council'in ofisinde falan ingiliz aksanına doyduktan sonra sınav sırasındaki gözetmenlerden kütük gibi türk aksanlı ingilizce duymak pek kötü oldu.

    - piliz sit davn! piliz! dont tolk tu içadır. dont tolk yaa.

    son olarak da bir iki faideli link vermek istiyorum. hadi iyisiniz keratalar.

    http://ieltspass.blogspot.com/
    http://ielts.cambridgeebook.com/

    p.s: yanımda oturan ugg çizmeli uyuz kız, listening'den en az iki yanlışın var. ehiehi.

    edit: evet dedikleri gibi dün sonuçlar internette açıklandı. bugün de mesaj geldi ve sonuçlar kargoya verilmiş, yarın gelir herhalde. pek güzel.

    bir başka edit: "her şeyi yazmışın bir sonucu yazmamışın, asıl onu merak ediyoruz" temalı mesajlardan yola çıkarak sonucumu ekleyeyim dedim. ben insanların "bize ne lan senin sonucundan dürrük" diyeceklerini düşünüp koyma gereği duymamıştım.

    writing: 7,5
    reading: 9
    listening: 9
    speaking: 9
    overall: 8,5
1487 entry daha
hesabın var mı? giriş yap