8 entry daha
  • muhteşem bir mitingti. her açıdan türkiye işçi sınıfı ve sosyalistleri için bir yüzakı oldu.

    24 temmuz 1999 mezarda emekliliğe hayır mitingi'nden beri benim ankara'da gördüğüm en kalabalık eylem oldu. pek çok grup daha toplanma yerindeyken meydan dolmuştu. partilerden ve sol gruplardan meydana zar zor girebilenler oldu. kalabalığın büyük kısmı işçiydi. başta yol-iş ve tes-iş olmak üzere, türk-iş sendikaları çok büyük kalabalıklarla gelmişlerdi. buna karşılık, kesk, disk ve tmmob'un kortejleri beklenenden küçüktü.

    mitingin sonunda diğer sendikalar meydandan ayrılırken tekel işçisi ve sol partiler ve gruplar meydanda kaldı. tekel işçileri kürsüyü işgal ettiler ve türk-iş başkanı mustafa kumlu'nun gelip kendilerine genel grev sözü vermesini istediler. yarım saat kadar süren bu işgal süresince ve sonrasında yaşananlar hakikaten müthişti. sol partiler ve gruplar işçilerin çevresinde, pankart ve flamalarıyla, yağmur altında sessizce beklediler. kürsüye müdahale etmediler, tekel işçileri alanı terk etmeden dağılmadılar. ancak sendika yönetimi işçileri zorlukla ikna ettikten ve işçiler sakarya caddesi'ne doğru hareketlendikten sonra sol partiler ve gruplar da işçinin ardına düştü ve sloganlarla işçilere sakarya'ya kadar eşlik ettiler.

    sakarya'daki direniş festivaliyse devam ediyor. sokaklara boydan boya brandalar çekilmiş, binlerce işçi oturuyor, yürüyor, konuşuyor, uyuyor. ısınmak için ateşler yakıyorlar. ankara'da olmayıp henüz görmeyen yoldaşların da gelip görmesi, işçilerle o havayı soluması, direnişe ortak olması şart. bildiğiniz, bildiğimiz gibi değil. 15-16 haziran değil, 89 bahar eylemleri değil belki ama tekel direnişi de bir şey olacak, hatta şimdiden oldu. gerçekten de "hava döndü işçiden esiyor yel"...
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap