1815 entry daha
  • 3 kurus harcayinca, joao alves de assis silva'nin 6 aylik ucretinin 3/4'unu odeme yukumluluguyla kiralayinca, elano blumer ve abdul kader keita gibi oyuncularin toplam 16 milyon euro olan bonservislerini 3 yila yayinca devamli olarak bir zipcikti hic kimsenin dusunemedigini dusundugunu saniyor, hesap edemedigini hesap ettigini saniyor, ortaya bir laf atiyor sonra onun kadar bile dusunmeyen, hesap etmeyen diger gerizekalilar bu yalanlara inaniyor. futbolla ilgili her konuda devamli karsilastigimiz bu olayin bir benzerini "forma satisiyla oyuncuyu bedavaya getirmek" gibi utopik bir maliyet analizinde gormustuk. kumas satarak oyuncu maliyeti karsilayan bu adamlar turkiye'de yaban maydonozu gibi yetisirken carlos ghosn gibi adamlar fabrika kapatarak maliyet dusurmeye calisiyor, anlamiyorum. getirselerdi bu finans piyasasinin dehalarini nissan'in basina, general motors'un basina, mandalin satarak araba maliyeti karsiliyor olurlardi.

    yanlis biliyorlar, yanlis konusuyorlar. zaten futbol dunyasi aptalliklar uzerine kurulmus bir dunya oldugu icin tum aptallar bu yanlisa inaniyor, ama nasil inanmak. diyorum ya, sanki galatasaray 50 milyon euro trink para harcamis gibi feveran ediyorlar: galatasaray bu parayi nasil buluyor! kardesim, anlamiyorsunuz, anlamadiginiz halde yanlis konusuyorsunuz, bak yaptigin yanlis diyoruz, isyan ediyorsunuz. futbolda "atamayana atarlar" denirken sozluk'te bu kural "ayar verilmez, alinir" sekline burunmustur. aldiginiz ayardan sonra da rahat etmiyorsunuz, civelesekliyorsunuz. yapmayin, bilmiyorsaniz israr etmeyin. bilmiyorsaniz sorun, ogrenin, geri adim atmayi bilin.

    galatasaray haldun ustunel'e sihirbaz derken super isimli oyuncular transfer etmesini goz onunde bulundurmuyor. anelka, ortega, van hoojidonk gibi isimler suphesiz ki ustunel'in aldigi isimlerden buyuk isimlerdi. ama ustunel'i onemli bir figur haline getiren, kontratta yazan isimden cok kontratin sartlari. bu yuzden adnan sezgin "transferler tez konusu olmali" diyor. niye? galatasaray devre arasinda joao alves'i getirmekle cok buyuk is yapmadi ki? parayi basan herkes joao'yu alabilirdi. ama galatasaray bu oyuncunun yillik alacagi ucretin sadece 1/4'unu odeme sartiyla bu transferi yapti yani 400 bin euro'ya joao gibi bir adami kiraladi. bak caner erkin'e, nasil sol kanadin tozunu attiriyor. caner'in kiralama bedeli olmadigini biliyor musunuz, trabzonspor klubuyle daha iyi sartlara anlasmis olmasina ve klubu caner'i trabzonspor'a kiralamak istemesine ragmen caner'in tercihi sonucunda galatasaray'a geldigini biliyor musunuz? afrika uluslar kupasi'nda ne zaman oynasa bir seyleri degistiren, baldirinda 3 adam tasirken asist yapan keita'nin bonservisi yilda 2.5 milyon euro'dan aza geliyor, brezilya milli takiminda oynayan elano blumer'in bonservisi 3-4 yila yayiliyor. galatasaray boyle adamlar alirken kasasindan yillik tas catlasa 10-15 milyon euro cikiyor. ismail+tabata'nin maliyetinden daha az bir maliyet, guiza'nin maliyetinden daha az bir maliyet. bak simdi notlarina "fayda-maliyet analizi" ne demek, ogren. ondan sonra gel hesabini yap.

    kaynaklar veriliyor. ama batiyorsunuz parayi nereden buldunuz alin kaynaklarin belgesi, mali genel kurulunuzda aciklamissiniz deniyor. diyoruz ki arkadasim o genel kurul bir onceki mali yila ait verilerden mutesekkil. muhasebe kapsaminda aciklama yapiyorum, diyorum ki bu mali yilda galatasaray gelirlerini arttirmis, hic harcama yapmasa borcunu bir senede kapatir, ama adam hala galatasaray kume dusmeliydi adam gibi bir iktidar olsa diyor. yemin ediyorum butun gun konusup boyle konusuyorlar:

    -galatasaray bok icinde aq, bogazlarina kadar borc var aq
    -fethullah yolluyo olm parayi
    -evet aq devlet stad yapti aq

    benim elestirdigim bir sey var. galatasaray kombinelerini localarini onceden satti, bunlar uzun vadeli satislar. yani 3 sene sonrasinin locasinin parasini aldi simdiden, koydu cebine. 70 milyon gibi bir rakam var galatasaray'in kasasina daha koltuklari olmayan bir stadin parasi bu. yine 10 yil vadeli bir gelir kalemi var, stad isim hakki 120 milyon dolar. 4 yil vadeli bir forma reklami var 34 milyon dolar. bunlar hep bu mali yilda muhasebe defterine islenen gelir kalemleri, borcu dusuren gelir kalemleri. yani diyelim galatasaray bu parayi car cur etti, 3 sene sonra klupte ayaklarini yemeye baslar futbolcular idman arasinda, ozhan canaydin doneminde oldugu gibi. peki klup bunun farkinda degil mi? elbette farkinda, cunku onlar isletme bolumunu 3.2 not ortalamasiyla bitirip kendilerini yigit bulut sanan gise memurlari degil, bunun planlamasini programlamasini son derece profesyonelce yapiyorlar. ve farkindalar ki bu geminin yurumesi, bu carkin donmesi icin "sportif basari" elzem. o yuzden gidip joao alves'i, elano'yu, keita'yi aliyorlar, paraya kiyip rijkaard gibi bir teknik direktor getirerek planlamayi garantiye almak istiyorlar. basariyi sansa birakmamak istiyorlar; bir daha kupa alinirsa bu sefer tesaduf demeye kimsenin yuzu olmasin diye en cok, bu gemi yurusun, bu cark donsun, parayi bulduk koseyi donduk hadi yiyelim rahatligindansa devamli musluk aksin, o zaman kafamiz rahat olur daha rahat yeriz diye dusunuyorlar. bu futbolculari alirken de gunahlarini en makul seviyede tutuyorlar, yuku yavas yavas tasiyorlar ki cokmesinler. cok akillica davraniyorlar.

    peki siz ne yapiyorsunuz? her yenilgiden sonra stadi yangin yerine cevirdiginiz icin gecen sene takiminiz ic sahada perperisan oldu, bir futbolcuya yillardir gonul bagladiniz ama ona 500 bin euro daha fazla para veremediginiz icin takiminiza katamadiniz. antin kuntin kadrolarla sampiyonluk gazina geliyor sonra basaramayinca yonetimi istifaya davet ediyorsunuz. ya da gidip rusdunu ispatlamamis topculara 5'er 10'ar para saciyorsunuz, yolunuzu ayirdiginiz futbolculara verdiginiz sozlesme fesih paralarini toplasaniz elano'nun yillik maliyetinden fazlaya geliyor, kovdugunuz hocalarin fesih bedelleriyle bir keita alir sag kanada korsunuz. ama bunu yapmiyorsunuz, yapmadiginiz gibi yonetimlerinizi olmasi gerekeni yapmadigi icin elestirmiyorsunuz, osuruktan bir gol yediniz de mactan maglup ayrildiniz diye elestiriyorsunuz.

    o zaman geliyorsunuz galatasaray'a sariyorsunuz. iyi bir oyuncuyu dusuk maliyetle aldi diye sanki dunyalari harcamis gibi davraniyorsunuz. yapilan anlasmalardan gelen gelirleri gozunuzun icine sokuyoruz, tinmiyorsunuz. yapmayin artik sunu, buyuyun, "devlet besliyo aq"dan baska konusacak konunuz, edecek lafiniz olsun. destekleyin demiyorum, sevin hic demiyorum, ama sacmalamayin.
55867 entry daha
hesabın var mı? giriş yap