10 entry daha
  • asıl adı friedrich von hardenberg'dir (1772-1801). pek varlıklı olmayan aristokrat bir aileden gelen novalis piyetist bir ortamda yetişti, sağlam bir bilimsel eğitimden geçti ve maden mühendisi oldu. yazı hayatına schiller'i taklit etmekle başladı. kısa yaşamının en önemli olayı nişanlısı sophie von kühn'ün on beş yaşındayken ölmesidir.
    geceye ilahiler'de (hymen an die nacht) radikal bir perspektif değişimi gerçekleştirmiştir: gerçek olan hayat değil ölümdür, gündüz değil gecedir. novalis tam bir romantik şairdir, çünkü tüm yapıtlarında farklılığın ötesinde birliği, aydınlık gerçeğin ötesinde mistik geceyi aramıştır. sophie adı bile son derece anlamlıdır onun için: jakob böhme mistik araştırmaların amacı olan ilahi bilgeliğe ''sophia'' diyordu.
    novalis romantik, siyasal teoriyi başlatırken kısa denemesi hıristiyanlık ve avrupa'da (die christenheit oder europa) avrupa'nın lutherci bölünmeden önceki mutlu dönemini anar. en önemli aforizmalarından birinde şöyle der: ''evrende yolculuk düşleri kuruyoruz, ama evren bizim içimizdedir; sonsuzluk, geçmiş ve gelecek içimizdedir ve başka hiçbir yerde değildir. gizemli yol bizi kendi içimize götürür.''
56 entry daha
hesabın var mı? giriş yap