16 entry daha
  • kadınlara ve erkeklere yüklenen rollerdir. yaşadığımız toplumu örnek olarak kabul ettiğimizde, toplumsal cinsiyetin ne kadar etkili olduğunu anlamak mümkündür:
    -erkek çocukların oyuncakları: araba,silah vd
    -kız çocuklarının oyuncakları: küçük bebekler, bilimum mutfak eşyalarına benzer oyuncaklar vd
    oyuncaklar kadın ve erkeğe yüklenen rollerin çocukluk evresinde başladığına dalalettir. çockluktan sonraki evrelerde is;
    -erkek ağlamaz (sokakta ağlayan bir erkeğin çevresinden aldığı tepkiyi düşünebilirsiniz), erkek güçlüdür, erkek reistir vd.
    -kadın süslüdür, kadın kendini beğendirmek zorundadır, kadın dişi kuştur yuvayı o yapacaktır bu yüzden çalışmasına gerek yoktur, kadın namustur vd.

    bunlar toplumun kurallarıdır. feminizmbu kurallardan oldukça rahatsızdır.2005te yürürlüğe giren tckdan önce cinsel suçlar topluma karşı yapılan suçlar arasındaydı. bu hükümler kadının aciz olduğu düşüncesinden dolayı getirilmiştir(devlet de aynı görüştedir). yani kadın kendini koruyamaz, ayrıca bu cihlal kadına zarar verdiğinden daha çok topluma zarar verir onun içindir ki kişinin vücut bütünlüğüne karşı işlenen suçlara dahil edilmemiştir. 2005 yılında yürürlüğe giren yeni tck'daki bu hükümler (cinsel suçların kişinin vücut bütünlüğüne karşı işlenen suçlar böümünde olması ) avrupa birliğinin telkinleri ve de feminizm hareketleri sonucunda kabul edilmiştir.

    tarihsel açıdan toplumsal cinsiyete bakıldığı zaman en dikkat çeken konu makyaj yani süslenmedir. neden kadınlar süslenir, makyaj yaparlar? neden erkekler değil? bu mantıklı bir tezle şöyle açıklanmaktadır:
    varoluştan günümüze kadar bedensel olarak erkekler kadınlardan güçlüdür. günümüz bilgi çağına gelinceye dek geçen çağlarda her zaman beden gücü ön plana çıkmıştır. bu nedenle kadınların korunması için güçlü bir erkeğin himayesine girmesi gerekmekteydi. erkeğin de kadını seçmesi için bazı farklılıkları araması gayet normaldi. bu nedenle kadınlar süslenmeye makyaj yapmaya başlamışlardır. fakat bunun günümüze kadar gelmesi nasıl açıklanır bilemiyorum.
138 entry daha
hesabın var mı? giriş yap