2 entry daha
  • efendim malumunuz yenimahalle-zeytinburnu arasinda bir haltlar oluyor bu trenlere. nedir: onlarca kilometrelik bir trenyoluna tek basina elektrik besleyecek trafo merkezi daha anasinin karnindan dogmamistir. bu yuzden elektrikli demiryolu hatlarinda birden fazla trafo merkezi bulunur ve bunlar hattin farkli kisimlarini beslerler. iki farkli trafo merkezinin besledigi elektrik hatti kisimlarini ise notr bolgeler ayirirlar. sozkonusu hatta olanlarin kaynagi da o notr bolgedir iste. notr bolge adi ustunde notr bolge, o hatta elektrik yok. o yuzden isiklar falan soner icerde. cotanak diye sesin kaynagi ise, basincli hava sistemiyle calisan, demiryolcularin disjonktor dedikleri ana devre kesicisinin acilmasina ait sestir, notr bolgelerde ana devre kesicinin acilmasi (trenin sistemlerinde kisa devreye yol acmamasi icin olsa gerek) bir gerekliliktir.

    bu trenlerin ilginc yanlari arasinda yaprak yayli suspansiyon sistemi ve tek faz alternatif akimli cer (cekis) motorlari gibi tarihi degerlere sahip olmalari da sayilabilir.

    bir de bu hatta trenin hareket edilebilecegini bildirmek uzere hareket memuru amcalar duduk otturmezler, onun yerine istasyonun merkezi yerinde bulunan bir dugmeye basarlar. bu dugme, cikis semaforunda ikinci bir yesil isik yakar ve makinist amca bunu gorup trenin dudugunu otturup hareket eder.

    edit : artık bu yeşil ışıklar çalışmıyor sanırım.
191 entry daha
hesabın var mı? giriş yap