• halk bilimci ve kütüphanecidir.
    cumhuriyetin ilk yıllarındaki gezi ve çalışmalarıyla döneminde sonrasındaki halkbilim çalışmalarına önemli bilgi ve belgeler bırakmış araştırmacıdır.

    bu “folklor arkeologu” 1889 yılında selanik’in ustumruca kasabasında doğmuş; istanbul’da öğretmen okulunu bitirdikten sonra, çeşitli illerde öğretmenlik ve ilköğretim müfettişliği ile adana ve bursa müzeleri müdürlükleri görevlerinde bulunmuş; emekli olduktan sora, halkbilim çalışmalarını ara vermeden sürdürmüş ve 1.11.1960’da vefat etmiştir.

    arkasında çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmış yüzlerce değerli folklor araştırması bırakmıştır. bunların arasında en çok bilineni bugün bu alanda çalışma yapan her araştırmacının hala önemli başvuru kaynağı olan, ilk baskısı 1931 yılında yazarın kendi imkanlarıyla beş cilt hlinde yayınladığı “cenupta türkmen oymakları” adlı eseridir. bu eser, yazar sabahat emir tarafından yayına hazırlandıktan sonra, 1977 yılında kültür bakanlığınca iki cilt halinde yayınlanmıştır.

    soyadı kanunu çıktıktan sornra, kendine soyadı olarak “yalman yalgın”ı alan yazar, başta bu ikisin birlikte kullanmış; sonraki yıllarda, eser ve makalelerinde soyadının sadece “yalgın” kısmını kullanmıştır.

    bugüne kadar basılmış diğer eserleri de şöyle: oğuz, pehlivan (1927), tarsus gazetesi tefrika; karacaoğlan (1928), tarsus gazetesi tefrika; çukurova halk terbiyesinde avcılık (1937) adana; cenupta türkmen çalgıları (1940) seyhan basımevi, ankara; anadolu’da türk damgaları uludağdan toroslara (1943) bursa yeni basımevi, bursa; toroslarda karatepeli bölgesi (1950) chp halkevleri yayını, ankara.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap