7 entry daha
  • fransa'da doğan, 1780-1820 yılları arasında egemen olan sanat akımıdır. aydınlanma ve fransız devrimiyle sıkı bir yakınlık içerisindedir. bu akımla beraber uslamlama, akılcılık ve deneysel bilgi öne çıkmıştır. neo klasik sanat akımı, ahlaki değerler ve davranışların biçimlenmesinde önemli bir rolü olduğu iddiasındadır. sertliğe yönelik bir yüksek ahlak ciddiyeti eğilimindedir. toplumsal gerçekçidir. toplum için sanat anlayışını benimser. en önemli amaçlarından biri de barok öncesi dönemin, saf kabul ettikleri sanat anlayışına dönmektir. barok ve rokoko soyluların, aristokratların sanatıysa; neo klasisizm, halka yakınlaşmış ve yalınlaşmış bir sanattır. halkın sanatıdır da diyebiliriz. hatta bunun sebebini devrime bağlamak kuvvetle muhtemeldir.

    bu akım en çok resim sanatında kendini göstermiştir. ilk çağ unsurları öne çıkmış, eski yunan ve roma tarzı yeniden canlandırılmış, modernize edilmiştir.

    biçimsel özelliklerine değinmek gerekirse;
    yalın ve çizgisel bir anlatım benimsenmiştir. pastel renkler kullanılır. ışık-gölge etkisindense çizgi ve forma önem verirler. renkler ve ışık etkileri, bütünüyle bir çizgi ve form bileşkesine bağlıdır.

    ayrıca

    (bkz: jacques-louis david)
    (bkz: jean-auguste dominique ingres)
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap