2 entry daha
  • gunluk hayatta en cok karsimiza cikan kuvvet olmasina ragmen hala en az anlayabildigimizdir kutle cekimi. ozellike "nicin yercekimi var, nedir bu olay?" sorusu hala cevapsizdir. hatta cogu insan suda yasayip suyun ne oldugunu bilmeyen baliklar gibi varligini dusunmez bile*. neden yere yapisik durabiliyorum, neden zipladigim zaman yere dusuyorum (bkz: got gucu ile fezaya cikmak) sorulari pek cok insana uzaktir. ama newton abimiz zamaninda dusunmus ve formule etmistir yercekimi kuvvetini fakat ne oldugu ve neden sorusunu cevapsiz birakmistir.
    bu madde dedigimiz olay surekli diger maddelerle biraraya gelmeye calismaktadir. zamanin baslangicinda(?) birbirinden ayrilmis sevgililer gibi*. tehlikeli yakinlasmalardir ama bunlar, fazlasi kara delik olusumuna yol acabilir. einstein demistir ki madde uzay zamani bukmekte ve bu ortamdaki normal hareketimiz yercekimi olarak algilanmaktadir. maddenin uzay zamani nicin buktugunu aciklamamakla birlikte guzel hesaplamalara imza atmistir bu teori (bkz: genel gorelilik teorisi). ne yazik ki bu teori kuantum fizigi * ile catismaktadir yer yer. bu arkadaslar da demektedir ki madde surekli etrafina graviton denen parcaciklari salmakta, bunu yakalayan diger cisimlere "sst abi ben burdayim, gel bir olalim" mesaji gondermektedir. fakat henuz bu nanelerden bir tanesi yakalanamamistir.
    netice itibariyle bu olayi cozumleyen arkadasin sozlukten cikmasini ve alacagi 1 milyon dolarlik odulle sozluge yeni yeni serverlar katmasini diliyoruz. aslinda sozlukten insanlik tarihin en buyuk dahisinin cikmasi da bizim icin de yeterlidir, amacimiz bu olmalidir. hadi kuzuciklarim goreyim sizi..
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap