9 entry daha
  • elbette öcü değildir.. ihtiyaç duyulduğunda, ihtiyaç duyulduğu kadar ve en mantıklı şartlarda alınması ve en mantıklı şekilde kapatılması gereken kredidir.. zaten biz sözlük yazarlarının onunla ilgili yazdığı şeyler banka kredisini karalamak için değildir.. ancak ayrıntılarını bilmeyenleri aydınlatmak içindir.. zaten ihtiyacı olmadan çeken, vadeli mevduat yapmak için kredi alan insanlar benim gözümde maldır.

    daha önceki örneği tekrar ele alalım. erken kapamada bankanın bu işten her türlü karlı çıkacağını belirtmiştik.. ama bu sadece oransal olarak böyledir.. aslında banka şunu da diyebilir.. ben sana şu kadar para verdim, bu paradan 36 ay vadede şu kadar kar etmeyi planladım, sen şimdi bunu erken kapattın, bu para benim elimde kaldı, sokayım senin yapacağın işe.. ki zaten ticari krediler tüketici hakları kapsamında olmadığında erken kapama maliyeti adı altında ticari müşteriye banka kibarca bunu demektedir de. ama tüketici kredilerinde erken kapama maliyeti, mortgage hariç yoktur.

    önceki örneğimize dönersek. bankacımız ne demişti "14.890 tl ödediniz ve 4.166 tl faiz indirimi aldınız!" evreka! burada yapılması gereken bir hesap daha vardır aslında. yani ödenen faiz ödenmiştir, göte giren şemsiyenin açılmasının bu noktada bir anlamı yoktur. burada yapılması gereken hesap şudur. "ben bu elimdeki 14.890 tl'yi başka bir yerde değerlendirsem, 24 ay vadede 4.166 tl getiri elde edebilir miyim?" misal 14.890 tl yıllık mevduata bağlansa, %10'dan yılda yaklaşık 1270 tl faiz getirir. iki yılda alınan faiz yaklaşık 3000 lira yapar. kurtarmaz.

    ancak piyasa şartları değişmişse, kredi kullanılan döneme göre faiz oranları yükselmişse, yahut farklı yatırım araçları ile aynı vadede kredi kapanırken alınan indirimden aynı parayı kullanarak daha fazla kar etme imkanı var ise bu imkan değerlendirilmelidir...

    sadece krediden alınan faiz üzerinden düşünüldüğünde banka kredisi erken kapatılırsa bankanın karınadır.. ancak değişen piyasa şartlarında erken kapama tutarı ile aynı vadede erken kapamanın sağlayacağı indirim kari kadar kazanç sağlanamıyorsa, erken kapatmak faydalıdır..
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap