2 entry daha
  • tüfeğin gövdesinin (bkz: receiver) içinde, integrated firing unit adında namluyla bütünleşik hareketli bir yapı bulunur. bu yapının içinde gas chamber, gas piston, bolt group, hammer unit, bir kasnak ve tel bulunur. gas port neredeyse ak-74daki kadar öndeyken gas chamber geride, el kundağının içinde kalacak şekilde tasarlanmıştır. tüfek ateşlendiğinde ifu geri teper ve el kundağının altına yerleştirilen forward guide spring tarafından ileri çekilir. alışıldık recoil operationa nazaran namlunun geri tepmesi ve guide spring tarafından tekrar yerine getirilmesi sırasında an-94, benzersiz yükleme mekanizması sayesinde 1 yerine 2 mermi ateşleyebilmektedir ki tüfeğin alamet-i farikası da budur.

    tüfekte kullanılan bolt group diğer ak'lere göre daha hafif tasarlanmıştır ve geriye doğru daha kısa mesafede hareket eder. gaz basıncı gas port'tan el kundağına kadar namluyu örten dar bir borudan aktarılır. bu sayede bolt group'u kuracak gaz basıncı ve muzzle climb hissedilir derecede düşürülür. bolt group, alışıldık gas operationın aksine şarjörden mermi çıkaracak kadar geri hareket etmez. bunun yerine gövdede bulunan bir rammer sayesinde mermi şarjörden dışarı itilir. ardından yine gövdenin altında bulunan flipper sayesinde mermi, bolt facein yakalayabileceği şekilde yukarı itilir. bolt group ve rammer arasındaki irtibat kasnak ve tel sayesinde sağlanır. bolt group geriye doğru hareketi esnasında teli çeker ve kasnaktan dolaşan tel öteki ucunun bağlı olduğu rammer'ı iterek mermiyi şarjörden çeker. bolt group geriye doğru hareketini tamamladığında rammer'ın önündeki yay rammer'ı iterek teli kasnaktan bolt group'u öne sürecek şekilde çeker.

    ifu'nun arka kısmında bulunan bir yay sayesinde bolt group'un her devrinde hammer kurulur. atış kipine göre ifu'nun arka sol tarafındaki bir yarıktan çıkan ufak bir parça sayesinde hammer ayarlanır.

    eğer tüfeğe dolu bir şarjör takılı iken kurma kolu çekilirse aşağıdaki hareketler gerçekleşir:
    (1) bolt carrier bolt head'i çevirerek namludan ayırır
    (2) bolt carrier hammer spring'i sıkıştırarak hammer'ı kurar
    (3) bolt carrier'a bağlanan çelik kablo kasnakta gerilir ve rammer'ı ileri iter
    (4) rammer şarjördeki mermiyi ileri iter ve feedwaye sokar
    (5) flipper feedway'deki mermiyi, bolt head'in yakalaması için yukarıya iter

    kurma kolu bırakıldığında:
    (1) sıkışan rammer spring, rammer'ı ileri iter
    (2) rammer'a bağlı olan çelik kablo kasnakta gerilir ve bolt group'u ileri çeker
    (3) bolt face flipper'ın yukarı ittiği mermiyi yakalar
    (4) bolt group ileri giderken bolt head'i çevirir ve mermiyi namluya sürerek bolt head'i kilitler

    dolu olan tüfek 2rnd burst atış kipinde ateşlendiğinde:
    (1) merminin patlamasıyla sıkışan gaz basıncı namludaki gas port'tan gas chamber'a dolar ve buradaki gas piston'u geri iter, bildik long stroke gas operation çalışmaya başlar
    (2) ancak tepme tesiriyle ifu ve elbette ona eklenmiş olan namlu da gövde içinde geri tepmeye başlar
    (3) mermi yükleme icrası gerçekleşir, ifu geri tepmesine devam ederken bolt group geri tepen namluyu yakalayarak 2. mermiyi ateşler
    (4) mermi yükleme icrası gerçekleşir, hammer birimi tetik çekişini bekleyecek şekilde kurulur
    (5) ifu geri tepmesinin sonuna gelir ve atıcı peşpeşe atılan 2 merminin geri tepmesini hisseder
    (6) ifu gergin forward guide spring tarafından ileri çekilir

    recoil operation esaslarına alışmış gözlemci için namlunun geri tepmesi aldatıcı olurken, tüfeğin içindeki yükleme mekanizması dakikada 1800 devire ulaşarak geri tepen namlu yerine çekilene kadar 2 mermi ateşlemiş ve bir diğerini de namluya sürmüş olmaktadır. eğer tüfek yarı otomatik atış kipinde ise hammer birimi tetik çekişini bekleyecek şekilde kurulur, ifu'nun ileri hareketini tamamlamasıyla bir mermi ateşlenmiş olur. tam otomatik atış kipinde ise ilk iki mermi 1800 devirde atılırken ardından bir ak standartı olan 600 devire düşürülür. ancak her tetik çekişinde ilk 2 mermi 1800 devirde ateşlenebilir.

    ifu sayesinde ateşlenen mermilerin geri tepmesi mermi çekirdeği namludan ayrılana kadar atıcıya aktarılmaz ve bu sayede oldukça yüksek bir isabet oranına ulaşılır. atıcının konumu (ayakta, yatarak veya çökerek) farketmeksizin yaklaşık 100 metrede 0.75 moa gibi bir isabetlilik oranı elde edilebilir. mesafe arttığında, örneğin 200 metrede isabetlilik oranı 1.5 moa gibi hala müthiş bir seviyede kalır; netekim bu sayılar 2 mermi için geçerli olduğundan dolayı bu mesafelerde (mermi balistiğinden dolayı) bir taarruz tüfeğinden çok daha yüksek isabet oranına sahip olan bir keskin nişancı tüfeğini bastırabilmektedir. etki oranı yine mermi türü ile alakalı bir başka konudur.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap