3 entry daha
  • bizans imparatorlarından 1. aleksios 'un 1108 yılından sonra orduya sağlanan askerlerin devamlılığını ve kalıcılığını sağlamak adına kurduğu toprak bağışlama ve bu bağışı askeri yükümlülüklere bağlama sistemi.

    sistem uyarınca aynı osmanlı devletinde olduğu gibi toprak ve üzerindeki mülklerin esnek mülkiyetle bağışlandığı kişi ; topraktan doğan vergileri ve toprak üzerindeki mülklerin kiracılarından kiraları tahsil etme yetkisine sahipti. bu yetkinin karşılığındaysa savaş zamanlarında kendisi başta olmak üzere askerleri ile süvari olarak orduya katılmak zorundaydı. yine bu sistem uyarınca 1. aleksios kiliselerin gelirlerinin değerlendirilmesini kilise dışı hayır kurumlarına bırakarak bu kurumlardan da savaş zamanlarında asker toplamaktaydı.

    kısa vadede efektif bir yapıya sahip olan bu uygulama ; uzun vadede yerel yönetimlerin ve toprak aristokrasisinin güçlenmesine ve merkezi yönetimin zayıflamasına yol açmıştır.

    bu uygulamanın bir başka özelliği de osmanlı devlet ve askeri yapısının tamamen orjinal olduğunu iddia eden resmi ideoloji taraftarlarına söylenecek fazla birşey bırakmamasıdır. evet insanlar belirli bir zaman diliminde; belirli bir yerde oluşan toplumsal ilişkilerin sağladığı koşullar içerisinde tarih yaparlar; ancak bu geçmişten kalan toplumsal ve üretici güçlerin etkisi olmadan olamaz. işte bu yüzden diyoruz ya; insanlar tarihi yaptıkları kadar tarihten de etkilenirler. tabi anlamak isteyene.

    ben diyalektik değil de metafizik düşüneceğim diye diretirsen ben sana daha ne yapayım arkadaş?
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap