4 entry daha
  • stabil, unstabil ve varyant olmak üzere 3 tipi olan rahatsızlık. hastalığın mekanizması kalbi besleyen damarların yetersizliği sonucu kalp dokusunun yetersiz oksijene maruz kalmasıdır. tüm tiplerinde genel belirtiler ise; kol ağrısı, çeneye vuran ağrı, göğüs üzerinde baskı hissidir. tipik ağrı şeması sol çene sol kolun iç tarafı ve göğsün sol tarafında ağrıdır. yalnız bu tipik belirtiler her hastada olmayabilir bazı hastalarımız daha yaygın ve hafif bazıları ise daha küçük alanlarda ve yoğun ağrı hissettiğini söylemektedir. yalnız ağrı alanı küçüldükçe, lokalizasyon keskinleştikçe angina pektoris tanısından uzaklaştırılır.

    hastalığın genel belirtileri hakkında bilgi verdikten sonra tiplerini kısaca açıklarsak,
    stabil tip; eforla gelişir, hasta dinlendiği zaman geçer
    unstabil tip; en tehlikeli angina pektoristir. trombüslere bağlı gelişir. ağrı efordan bağımsızdır. hastaların büyük bir kısmı ilk 24 saatte kalp krizi geçirmektedir. bu anlamda en korkutucu olmasına rağmen aynı zamanda erken uyarı sistemi olduğu için de hekim açısından anahtar bir semptomdur. hekim bunun farkına varır ve önlem alırsa hastanın kalp krizi geçirmesini önleyebilir.
    varyant tip; vazospastik anginadır. plaksız damarların kasılması sonucu gelişir. diğer iki tipe göre daha nadirdir.

    hastalığın tedavisi üç ilaç grubuyla yapılmaktadır; bunlar beta bloker, kalsiyum kanal bloker ve en etkilisi olan nitratlardır. nitratlar genelde dil altı şeklinde önerilir ve hasta ağrı hissettiği zaman alması söylenir. yalnız 10 dakikaka arayla iki kez alınan dil altı nitrata rağmen ağrı geçmemişse hemen doktora başvurulmalıdır. belki de hastanın hastalığı hakkında bilmesi gereken en önemli bilgi budur. zira iki dil altına rağmen geçmeyen angina pektoris aslında kalp krizidir.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap