7 entry daha
  • ayrıca devlet ve devrim'i anarşizan bulduğunu söylemiş olması da ilginçtir. amerika'da boşuna eğitim almamış anlaşılan.

    "kemal okuyan’ın ordu savunuculuğuna metin çulhaoğlu teorik alanda kılıf örüyor. emek araştırmaları merkezi girişimi’nin şubat ayında ankara’da komünist manifesto’nun 160. yıldönümü vesilesiyle düzenlediği sempozyumda, çulhaoğlu marx’ın burjuva devletinin tamamını değil sadece yürütmesini “burjuva sınıfının ortak işlerini yöneten bir kurul” olarak nitelediğini ileri sürmüştü. buradan çıkacak sonucun ne olduğu açık: burjuva devletinin başka organları, mesela neden olmasın burjuva ordusu, burjuvazinin birer aracı değildir. sadece yürütme, mesela neden olmasın akp hükümeti, burjuvazinin aracıdır. çulhaoğlu, daha önce marx’ın komünist toplumda devletin sönümleneceği yolundaki tezini (lenin’in devlet ve devrim’ini anarşist eğilimler taşıyan bir yapıt olarak nitelemekten de kaçınmaksızın) sorgulayarak marksist devlet teorisinin revizyonunda zaten bir ilk adım atmıştı. (bu konuda bkz. cenk ötküner, “revizyondan reddiyeye: gelenek’te devlet tartışmaları”, devrimci marksizm, 1, mayıs 2006.) şimdi anlaşılan bu revizyon ikinci bir alana uzanıyor ve kapitalist devletin sınıf karakteri de sulandırılıyor!

    çulhaoğlu’nun bu yeni revizyon girişimi daha o gün, manifesto sempozyumunda akamet uğradı. çulhaoğlu, devletin burjuva karakteri taşıyan organını yürütme ile sınırlamaya çalışırken, gerekçesi “burjuva sınıfının ortak işlerini yöneten bir kurul” cümlesinin öznesinin manifesto’nun ingilizce’sinde “the executive of the modern state” olarak geçmesi idi. “executive” yürütme demek olduğuna göre cümlenin tamamı şöyle olmalıydı: “modern devletin yürütmesi bütün burjuva sınıfının ortak işlerini yöneten bir kuruldan başka bir şey değildir. ”konuşmalardan sonra salondan söz alan nail satlıgan manifesto’nun ingilizce değil almanca yazıldığı gerçeğinden hareketle metnin orijinalinde öznenin “yürütme” değil “iktidar” olarak yazılmış olduğunu hatırlatıyordu. yani cümlenin doğru çevirisi şöyleydi: “modern devlet iktidarı bütün burjuva sınıfının ortak işlerini yöneten bir kuruldan başka bir şey değildir.” (bkz. komünist manifesto, çev. nail satlıgan, yordam kitap, istanbul, 2008, s. 24.) böylece, çulhaoğlu’nun revizyonunun o zayıf gerekçesi de ortadan kalkmış oluyordu! " *

    * http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=17994
103 entry daha
hesabın var mı? giriş yap