• islam öncesi pagan arapların ay tanrısı olan el-ilah'ın, yani nam-ı diğer allah'ın, diğer zamane tanrılara göre sahip olduğu artılardır. (başlığı farklılıkları olarak değil, artıları olarak açmayı uygun buldum, çünkü hz. muhammed mekke'nin fethinden sonra diğer tüm tanrıların putlarını kırarken el-ilah'a secde ettirmeyi uygun bulduysa bir hikmeti olmalı. )

    * çölde önlerini ay sayesinde gören arap tüccarlar tarafından hali hazırda hürmet ediliyor olması. (sıfırdan yeni tanrı yaratsan bu kadar izzet toplaman kim bilir ne kadar zamanını alırdı)

    * kureyş kabilesinin en çok ay tanrısını sevmesi. (hz. muhammed tutup karşılarına başka bir tanrı dikse komşu esnaf tarafından yüksek ihtimal dışlanacaktı)

    * erkek olması. islam öncesi arap paganizminde güneş tanrıçası dişi, ay tanrısı ise erkektir. ataerkil arap toplumunu toplayıp feminen yanı ağır basan bir tanrıya şahadet ettirmek daha zor olurdu heralde.

    * tam bir aile babası olması. üç kızı al-lat, al-uzza ve manat'a rahatlıkla söz geçirebilmesi. (etrafınızdaki üç kızı olan babalara bakın, kafayı yemeyene madalya veriyorlar. hz. muhammed de bunun farkında olacak ki kızlarının putlarını kırdırmış. kafaları rahatlatmış.)

    * önceki semavi dinlerin tanrılarıyla alakası olmaması. for arabs by arabs bir teknolojinin ürünü olması.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap