7 entry daha
  • romorkorler, temel olarak 3'e ayrilir.

    1- liman romorkorleri
    2- acik deniz romorkorleri
    3- acik deniz faaliyetleri destek romorkorleri

    liman romorkorleri, adlari ustunde limanlarda calismak uzere tasarlanmislardir ve nispeten kucuk boyutlardadirlar. dar liman girislerinde, gemilerin rihtimlara ve benzeri yapilara yanastirilmalarinda gorev yaparlar. manevra yetenekleri cok yuksektir. genel olarak acik denize cikamazlar, buyuk bir kismi kotu havalarda calisamaz ve uzerlerindeki personel sayisi dogal olarak kisitlidir.

    her ne kadar acik deniz romorkorleri ve acik deniz faaliyetleri destek romorkorleri birbirlerine cok benziyor olsa da, hatta neredeyse butun acik deniz faaliyetleri destek romorkorlerinin acik deniz romorkoru olarak da vazife gorebilecegini dusunebileceksek de, aralarindaki bazi farkliliklarindan dolayi soz konusu romorkorleri ayirmamiz gerekir.

    acik deniz romorkorleri, adlarindan da belli olabilecegi uzere acik denizde gidebilmek uzere tasarlanmislardir. kotu hava kosullarina dayaniklidirlar ve gucludurler. manevra yetenekleri, liman romorkorleri kadar olmasa da gayet yuksektir. genel kullanim amaclari, kendi kendine hareket edemeyen yuzer araclarin bir noktadan diger bir noktaya cekilmesidir. kurtarma romorkoru olarak kullanilirlar. cogunlukla uzerlerinde gemi kurtarmak uzere tasarlanmis bazi basit ve temel ekipmanlar da yer alir. uzerlerindeki personel sayisi, dogal olarak liman romorkorlerinden daha fazladir. guclu olmalarinin yaninda, kotu hava kosullarina dayanikli olduklarindan dolayi kotu hava kosullarininda belli yerlere gidebilmenin yegane yontemi olabilirler.

    acik deniz faaliyetleri destek romorkorleri, temel olarak acik deniz romorkorlerinden farkli degildirler. benzer govde yapilarina sahiptirler ve acik deniz romorkorlerinin yapabilecekleri her turlu isi yapabilirler. farkliliklari, acik deniz projelerinde (petrol kuyulari, acik denizdeki su alti insaatlari gibi) destek vazifesi ustlenmektir. bu yuzden de yolcu kapasiteleri genellikle yuksek olur. kendilerine uzun sure yetecek su ve yakitin yani sira acik denizdeki projede calisan vasitalara goturmek uzere su, yakit, camur, cimento vb malzemeler tasirlar. bu romorkorler, genel olarak cok heybetli olurlar. kic guverteleri cok buyuk olur ve bazilarinin bas tarafinda (genellikle yasam mahallinden yuksek) helikopter platformu bile olabilir. bazilari, calistiklari projenin ozelligine gore degisik ve ozel donanimlara sahiptir.

    romorkorler, boylari ile orantiladiginizda cok guclu olurlar. 20.000 beygir gucunde, hatta daha guclu romorkorler mevcuttur. liman romorkorlerinin onemli bir kisminda ve diger romorkorlerin neredeyse hepsinde birden fazla ana makine (motor) vardir. cogunda bow thruster (manevra kabiliyetini arttirmak icin bas tarafa konan yanal pervaneler) vardir ve hatta bazi bow thruster'larin gucu bazi gemilerin toplam gucunden fazladir.

    velhasil, romorkorler guzel seylerdir. gordugunuz koca koca gemilerin hepsi romorkorlere muhtactir. gerek limanlara girer cikarken, gerek acil durumlarda romorkorlere ihtiyac duyarlar.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap