6 entry daha
  • saldırgan çirkin ve provoke edici bir yaklaşımla oluşturulmuş bir önermedir. kanımca konunun, dinle ilgisi olmayıp refah ve eğitim düzeyi ile ilişkisi bulunmaktadır. aşağıya alıntıladığım haber konunun bu yönüyle ele alınması gerektiğinin altını çiziyor. elbette bilimsel araştırma adı altında sunulan bir çok iddianın da ne kadar bilimsel kıstaslara uygun yapıldığının da ayrıca araştırlması gerketiği kanısındayım. bu nedenle aşağıdaki veriler yine de daha fazla araştırmaya gerek olduğunu gösteriyor kanımca:
    kişi başına tuvalet kağıdı tüketiminde batı avrupa ortalamasının 13'te 1'ini yakalayan türkiye'deki istatistikler, 10 yılda 589 bin kişinin dışkı kaynaklı enfeksiyon hastalıkları olan tifo, dizandeki ve sarılık benzeri hastalıklara yakalandığını ortaya koyuyor.

    9 eylül üniversitesi'nce sağlık açısından taharetlenerek temizlenmekten daha hijyen olduğu belirtilen tuvalet kağıdı kullanımının ‘‘günah’’ olmadığını anlatmak için diyanet işleri başkanlığı'nın da 1996 yılında yayınladığı bir fetva bulunuyor.

    9 eylül üniversitesi'nde 100 denek üzerinde yapılan araştırmaya göre, taharet yöntemini kullandıktan sonra ellerini sabunla 3 kez yıkayan kişilerin yüzde 77'sinin ellerinde, dışkılama nedenli kirlilik bulunurken, tuvalet kağıdı kullandıktan sonra ellerini 3 kez yıkayan grupta bu oran yüzde 24'e iniyor.

    diyanet işleri başkanlığı'nın fetvasında ise ‘‘taharet için özel olarak imal edilmiş kağıtların üzerine yazı yazılması mümkün olmadığından, bu kağıtların kullanılmasında sakınca yoktur’’ deniyor. bir araştırmaya göre tuvalet kağıdı kullanımına ilişkin rakamlar şöyle:

    türkiye'de tuvalet kağıdı kullanımı üst gelir gruplarında yaygın. bu oran da ancak yüzde 57'yi buluyor.

    türkiye'de yılda kişi başına 6 rulo tuvalet kağıdı kullanılıyor. batı avrupa birliği ortalaması bunun 13 katı.

    tuvalet kağıdı ve diğer temizlik kağıtları kullanımında bir çok müslüman ülke de türkiye'den önde. türkiye'de 1 kilogram olan kişi başına temizlik kağıdı kullanımı, suudi arabistan ve malezya'da 4 kilo, birleşik arap emirlikleri'rde ise 6 kilo.

    http://webarsiv.hurriyet.com.tr/…2/07/19/154657.asp
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap