9 entry daha
  • karın kası yapmak için uygulanan egzersizlerde süre, nefes kullanımı ve diskleri korumak önemlidir;

    karın kasları maksimum 30 dk lık egzersizle çalıştırılabilir. inadına egzersize devam edilirse yarım saatten sonra yükü lateral ve dorsal kaslar taşımaya başlar. boşu boşuna bel zorlanır.

    nefes alıp verirken vücut, daha doğrusu karın körük gibi kullanılır. tüm hareketlerde açılma pozisyonunda burundan nefes alınır, kapanma pozisyonunda ağızdan nefes verilir, hatta üflenir.

    karın egzersizlerinde beli zorlamadan sadece karın kaslarına yüklenebilmek için; karnı içeri çekmek, kaburga alt açıklığını daraltmak, minderle bel arasında boşluk bırakmamak lazımdır. en sık yapılan yanlış: karnı içeri çekerken göğsü şişirmek ve kaburga alt açıklığını iyice açmaktır. bu durumda minderle bel arasında kalan boşluk da iyice fazlalaşır, bel zorlanır ve karın kasları da pek çalışmaz. karın kaslarına hiç hakim olamayan, çalışıp çalışmadığını hissedemeyen, yukardaki yanlışı sık sık tekrarlayanların kaburga alt açıklığını kapalı tutmayı öğrenmesi gerekir. bunun için iki el kaburga alt açıklığının iki çıkıntısı üstüne konur, egzersiz esnasında nefes alırken ellerin birbirinden fazla uzaklaşmamasına dikkat edilir yani kaburgalar kapalı tutulur, böylece karın kasları çalıştırılır, bel zorlanmaz.

    alt karın egzersizlerinde belin zorlanmasını önlemek için; eller avuç içleri mindere gelecek şekilde kalça altına konulur. hareket esnasında bel boşluğunun aşırı artması, yükün bele binmesi engellenir.

    karın kası egzersizleri sırasında baş-boyun kürek kemiklerine kadar minderden kaldırılır. özellikle yeni başlayanlarda bu pozisyon bir süre sonra boyunda yorgunluğa yol açar.
    boyun disklerinin zorlanmaması ve bu yorgunluğun azaltılması için; çene göğüs kemiğine doğru yaklaştırılmamalı, baş arkasına konan eller enseyi asla öne çekmemeli ve dirsekler yanlara tam açık olmalıdır. çok çabuk yorulanlar karın egzersizine ara vermeksizin zaman zaman başını mindere koyup dinlendirerek; başını minderden hiç kaldıramayanlar baş altına normal boyun kavsini koruyacak sekilde bir havlu rulosu koyarak çalışabilirler.

    yapılmakta olan egzersiz bittiği anda önce baş, sonra bacaklar tek tek ve yavaşça mindere indirilir. "ohh bitti" deyü küt diye yatılırsa bel, boyun zorlanabilir.
354 entry daha
hesabın var mı? giriş yap