6 entry daha
  • ne sanıldığı kadar karmaşık, ne de pahalı olan iştir.
    başlayalım efendim...
    kendim, ismimin önündeki anneanne ismini sildirdim, yakın bir arkadaşım ise kendisine layık görülen dede ismini toptan değiştirdi. tecrübelerimden yola çıkarak, tek tek yazmaya çalışacağım olayı.

    en başta işin hukuki boyutuna değinelim. isim değiştirmek çok kolay bir şey! adliyeye toplamda 4 kez gitmeniz gerekiyor, gazete ilanı + pul parası + dava açma ücerti dışında para harcamıyorsunuz! bu iş için avukata vekalet vermenize de gerek yok!
    en başta, nette de onlarca örneği bulunan dilekçenizle adliyeye gidin. dilekçenizi bırakın, birkaç hafta sonra evinize duruşma tarihinin kağıdı gelecektir. ne olur ne olmaz, 2 tane tanıkla gidin duruşma günü adliyeye. -tanıkların tek yapması gereken, "evet, bu isimle tanıyoruz onu" demek. formalite yani. hem bu sayede kim gerçek arkadaşınız, kim değil, öğrenmiş oluyorsunuz. zira bu süreçte dost sandığınız kişiler sizin tanığınız olmak istemeyecek-

    duruşma gününden 1 hafta-10 gün sonra adliyeye gidip kararı alacaksınız. sonra basın-ilan kurumuna gidip, o kararı vereceksiniz. ilanınız bir yerel gazetede çıkacak. (gazeteler arasında fiyat farkı yok, ortalama 110-120 tutuyor bu. kararın uzunluğuna göre değişir tabii)
    sonra gazeteyi alıp adliyeye gideceksiniz.

    yeni isminizin nüfusta görünmesi 1 ayı buluyor. 1 ay sonra nüfus müdürlüğüne gidip gıcır gıcır kimliğinizi alabilirsiniz! bundan sonra ehliyet, okul kimliği gibi yerlerdeki isminizi düzeltmek için yeni kimliğinizle mahkeme kararının yanınızda olması yeterli. inanın ki hiç zor değil bu işlemler!

    şimdi gelelim daha zor kısma; psikolojik olarak alışmak...
    isim, bir insanın en önemli şeyidir ve sizinle ölene kadar kalacak tek şeydir! bu yüzden, ailenizin nice buhranlar geçirerek size layık gördüğü iğrenç isimlerle yaşamaya mecbur değilsiniz. benim dede isimli arkadaşım birkaç ay boyunca isim araştırdı. sonunda modern bir isimde karar kıldı. önce telefon rehberinde değiştirdik ismini. sonra kendisi hem dede ismini, hem yeni ismini birlikte kullanmaya başladı sırf insanları alıştırmak için.
    birkaç ay sonra tamamen sildi dede ismini. sadece yeni ismini yazdı her yere. insanlara kendini yeni ismiyle tanıtmaya başladı. biz yakın arkadaşları olarak hemencecik alıştık. bir tek pek samimi olmadığı arkadaşları garipsedi. onlar da önemli değil zaten.
    anne babası önce karşı çıktılar; ama şimdi alıştılar. onlar da yeni ismiyle hitap ediyorlar arkadaşıma.

    bir keresinde, eski bir arkadaşımla konuşuyoruz. bana ismini değiştiren arkadaşımı sordu. ama onun ismini değiştirdiğinden haberi yok, dede ismiyle sordu onu. şaşırdım. "o kim yaa?!" dedim. düşünün yani, o derece alışmışız.

    toparlarsak; gerçekten istedikten sonra, isminizi değiştirebilirsiniz. "bu yaşa geldim", "herkes beni böyle tanıyor" demeyin, hepsi sonra o kadar çabuk alışıyor ki, siz bize şaşıyorsunuz! yaşınızın da önemi yok, önemli olan bundan sonraki hayatınız.

    ben yaptım. herkese de tavsiye ederim.
84 entry daha
hesabın var mı? giriş yap