203 entry daha
  • sayısız körfeze sahip olduğundan google earth'de bakıldığında isminin sonu vik (körfez) ile biten çok sayıda kasabaya sahip ıssız ve görünen kadarıyla dünyanın en bakir ülkelerinden biri.

    bu ülkede yaşanır valla tek kelimeyle. insan düşünüyor da, bu ülkede zor bir meslek ne olabilir diye, akla gelmiyor. nüfus son derece az olduğundan suç oranı büyük ihtimalle düşüktür. polis veya güvenlik görevlisi olmak kolay. zaten 320.000 kişilik nüfusun yarısı başkentte yaşıyor.

    ordusu zaten yok. niçin olsun ki? en yakın komşusu akraba grönland 350 kilometre uzakta. iskoçya 800 kilometre, diğer akraba norveç 1000 kilometre mesafede. yani adamların bir devletle savaşma ihtimalleri yok. ne güzel ulan, allah bilir bu ülkede askeri darbe de olmamıştır. sınır koruma diye bir kavramı da bilmiyorlardır. bu durumda çocuklara izlanda'nın jeopolitik önemi diye bir şey de kesin öğretilmiyordur. öğretmenlerin de işi kolay haliyle.

    göç, kaçak işçi gibi kavramlara da yabancı olduklarını da düşünüyorum. ülkemiz üzerinden avrupa'ya kaçmaya çalışanları yakalamak, yedirip içirmek ve ülkelerine geri göndermek için her yıl 1-2 milyon dolar harcadığımızı bir izlandalı kardeşime anlatıp yüzünün ifadesini görmek isterdim.

    bu ülkede demiryolu yokmuş. ancak 98 tane havaalanı varmış. zaten görünüyor google earth'ten. adamlar 10 tane evin yanına havaalanı yapmışlar.

    madencilik neredeyse yokmuş. sadece alüminyum çıkarılıyormuş biraz. al sana öğretmene bir kolaylık daha. maden kaynaklarımız çocuklar, alüminyuuum. ders bitti. bizim ki öyle değil. gir kömürden, demirden, çık bakırdan, bilmemneden. hepsi de farklı yerlerden çıkıyor mübarekler.

    işsizlik oranı %0.8 miş. yani topu topu 2500 kişi işsiz. yani 10 kişilik bir kadroya 4000 kişinin başvurması gibi bir durum yok bu ülkede. ösym diye bir kurum, kpss diye bir sınav da yoktur herhalde. birisine bir iş bulunduğunda kesin eve bir zarf geliyordur pazartesi gel başla diye.

    bir ara intihar oranının yüksekliğiyle gündeme gelmişti bu memleket. dünyanın adaletine bak. dünyanın en dertsiz ülkesi gibi duruyor ancak güneşi çok az gördüklerinden herhalde bu durum. la oğlum 40.000 dolar gelire sahipsiniz. çıkın memleket görün. gittiğiniz yerlerde insanların nasıl yaşadığına bakın. ondan sonra yap yapacağını. intihar etme demiyorum, hobi olarak gene intihar et.

    hep çok soğuk, g.t donduran bir ülke bilirdik burayı ama o kadar da değilmiş. gulf stream var ya, bayağı ılıştırıyormuş havayı. vikipedi'de yazana görene en düşük sıcaklık rekoru -39,7 derece ölçülmüş. e ne farkı var bizim erzurum'dan, sivas'tan? hem bizde akıntı falan da yok. dayan tezeğe ısınıcam diye.

    bu ülkede yaşanmaz mı şimdi? düzen tabii bırakılmaz ama ahir ömürde bir kerelik olsun paraya kıyılıp, bir on günlük yaz tatili geçirilir bence. bi de land rover kiralarsın orada oy anam oy. dünyaya geldiğine şükredersin yeminne. yalnız dikkat etmek lazım, bir fotoğraf gördüm earth de, cip göle düşmüş çıkarmaya çalışıyorlardı ha.
773 entry daha
hesabın var mı? giriş yap