22 entry daha
  • burç denilen şeye inanan ve aynı anda tartışılabilecek zeka seviyesine sahip insan sayısı çok az olduğundan birebir konuşmalarımız oldukça kısa sürüyor bu kişilerle. ancak şanşımı bir de burada denemekten çekinmeyeceğim elbette. zira genel yapı şu şekilde, adam burçlara inanıyor, insanların doğduğu günün karakterlerini etkilediğini düşünüyor ama sorunca sadece bizim güneş sistemimizdeki gezegenleri bile sayamıyor. ben insanlar inansın veya inanmasın buna karışmam ama inanıyorum dediği şey hakkında bilgi sahibi olmadığı halde inancını anlatmakta hevesliyse o kişiyi aptal olarak işaretlerim. benim sınıflandırmam kimsenin sikinde olmaya da bilir, o da en tabii haktır.

    şöyle bir giriş yaparsak burç teorisine.(teori de değil ya işte teori olsun inananların güzel hatrı için) burç, gezegenlerin kütle çekimlerinin, elektiriksel alanlarının, yörünge hareketleri nedeniyle dünya üzerindeki etkilerinin değişmesiyle insan karakterlerini de etkilediğini öne süren bir inanıştır. cümle uzun ve anlaması zor oldu ama sonuçta iki kere okunarak anlaşılabilir kanaatindeyim. elbette bu kadar da değil burç mevzusu, ileri gidip yıldızların dünyaya göre konumlarının da insan karakterini etkilediğini öne sürüyor burç savunucuları. genel itibarıyla bakarsak burç genel insan egosunu okşamanın masumane bir yoludur. okuyana, inanana, bu eğlencelik durumu kendi halinde yaşayana elbette bir şey demek haddimiz değil. ama gelip bu eğlencelik mevzuyu bir bokmuş gibi savunan birisi olduğunda orada midem bulanmaya başlıyor benim. binlerce fizikçi, astronom, matematikçi asırlardır uğraşıp kütle çekiminin insanlar üzerinde en ufak bir etkisine rastlayamamışken. götü boklu astrolog lakaplı birileri çıkıp karakter betimlemeleri yapınca inanalar adına tiksiniyorum. inananlardan da tiksiniyorum elbette.

    pluton mesela, kendisi geçen yıllarda gezegenlikten çıkarılınca hemen medyayı taradım. bakalım astrologlar akrep burcunun gezegeni olan bu güzide gezegenin artık gezegen olmayışıyla ilgili neler söyleyeceklerdi. lakin şaşırarak gördüm ki astrologlar halen aynı sikimsonik yorumlarına hiçbirşey olmamış gibi devam ediyorlardı sayın okurlar. sanki hiçbirşey olmamıştı. onlara inanmaya devam eden gerizekalılar halen inanmaya devam ediyorlardı. bunun dışında pluton karakterimizi etkiliyebiliyorken, plutonun 20 katı büyüklüğünde onlarca uydunun bizim üzerimizde hiçbir etkisi olmaması da cevapsız bir başka soruydu. örneğin jübiterin, satürnün, plütonu yüz kez içine alacak kadar büyük uyduları mevcuttur. bkz. titan

    tüm anlatılanların mitolojiden ve astronomiyi çok önemseyip hayatın her alanına sokan ortaçağ düşünürlerinden apartılarak günümüze geldiği şu anda açığa çıkmıştır. elbette burada ortaçağ düşünürlerinin bir kabahati yok. astronomi o gün de, bu gün de en önemli bilim dallarından biri. ama o dönemde doktorlardan terzilere kadar herkese aşılanan astronomi ilgisi, beraberinde çağımızın ucube astrolojisinin gelişmesine de neden olmuştur. astroloji bir bilim olmak şöyle dursun, dedikodudan kıymetli bir muhabbet konusu bile değildir ne yazık ki.

    ben öyle dolambaçlı konuşmaktan pek haz eden bir insan olmadığımdan bana alenen burçlara inanıyorum diyen tartışma sevdalısı gençlerden şu sorduğum temel sorulara cevap vermesini istiyorum. eğer bunlara cevap verirse daha ileri seviye astronomi sorularım da olacaktır arkasından. daha ikinci seviyeyi gören olmadığı için pek ümitli değilim aslında sorabileceğimden.
    1-güneşe yakınlık sırasıyla gezegenlerimizi sayalım?
    2-marsın kırmızı renkte olmasının sebepleri nelerdir. (o kadar savaş gezegeni lafı sırf renginden dolayı ortaya çıkıyor çünkü)
    3-kütle çekimi nedir?
    4-ayla dünya arasındaki mesafe ne kadardır? medcezir'in insan üzerinde kanıtlanmış etkileri nelerdir?
    5-jübiter ve satürn'ün gaz devleri olduğunu biliyor musun?
    6-kuzey ışıkları en çok nerelerde görülür bilimsel açıklaması nelerdir? (dünyanın maruz kaldığı elektiriksel baskıyla ilgili harikulade bir cevabı var zihin antremanı için iyi gelecektir)
    7-nasıl oluyor da ayın hep aynı yüzünü görüyoruz?
    8-pramitleri uzaylılar mı yaptı? (bunu hala tartışan var mesela habuki geçerli on çözüm okumaya inananlar için her yerde var)

    evet bu sorularadan herhangi üçüne bile cevap verebilecek burç meraklılarının sorduğu her soruya cevap vermeye çalışacağımı beyan edip yavaş yavaş toparlamak istiyorum. elbette soru diye peri masallarını andıran fantezilerini yönelten gerizekalılar cevap alamıyorlar. "ama bizim ercüment var mesela ben onun burcunu hemen bildim" ahehaheeh bu ne lan. bu mudur ikiyüzbinyıllık insan bilinci.

    bu kadar genel kabul görmesinin de altında yatan insani bazı durumlar da var elbette. sonuçta burçlara bakarsanız hiç orospuçocuğudur bu koç burçları denildiğini görmüyrosunuz, hep olumlu özelikler var temel olarak. hiç pezevenk, götveren, dallama yok. ancak başka bir burç hakkında bahsediliirken biraz kötüleniyor burçlar. mesela iki burcun uyumu hakkında bir bölüm okuyorsunuz o zaman ikinci burç kötülenebiliyor. yoksa ben hiç görmedim ki aslan burçları topyekün yarım akıllıdır diyen bir analiz olsun. ama bir sürü gerizekalı götveren embesil sokaklarda geziyor. yok mudur bu insanların burçları? plütonlu mudur bu insanlar?

    yani burç hikayesi sadece insan egosunu şişirme vazifesine hürmeten yüzlerce yıldır hayatta tutulmaktadır. yoksa bunun bilimsel bir çevrede tartışlması bile abesle iştigaldir çağımızda. ortada bir tartışma yok, çünkü bir gerçek var. "burç kıymetsiz bir kişisel eğlencedir." madem inanıyorsun o vakit inandığın şeyle ilgili genel kültürünü genişlet bari. bir de şöyle savunulmuş mesela "sen nasıl kanıt olmadan bir dine inanıyorsan ben de buna inanıyorum" aheha bu nasıl beyanat yahu. bu açıklama yöntemiyle insan her şeyin varlığını kanıtlayabilir eğer işe yarıyacak olsa.

    -sen nasıl kanıt olmadan bir dine inanıyorsan, işte ben de bu evin sahibiyim. çıkın evimden!
38 entry daha
hesabın var mı? giriş yap