1 entry daha
  • antik ve ortaçağda okullarda okutulan retorik, diyalektik, aritmetik gibi yedi özgür sanattan biridir. keşiş okullarında "trollica" adı verilen bu sanat bireylere ahalinin ilgisini toplama, farklı düşünme, iletişim gibi alanlarda beceri kazandırırken uzmanlaşanlara popüler olma, sıkıntı giderme gibi avantajlar sunmaktaydı.

    bu okullarda trollica eğitimi almak isteyen öğrenciler özel yetenek sınavına tabi tutulurdu.
    sınavlar "teorica" ve "pratica" adı verilen iki aşamadan oluşmaktaydı. teorica aşamasında sosyoloji, felsefe, tarih, psikoloji, gündemi takip etme gibi alanlarda öğrencilerin bilgisi ölçülür, özellikle politika, antropoloji ve din testlerinde en alakasız şıkkı işaretleyenler extra puanlarla ödüllendirilirdi.
    pratica adlı aşamada ise öğrenciler halkın arasına salınır*, kendilerinden iletişim konusundaki becerilerini sergilemeleri istenirdi. bu aşamada en fazla dikkat çeken, coşan, coşturan, kitleleri peşinden sürükleyen ve düşünsel boyutta farklılaşan adaylar trollica eğitimi almaya hak kazanırdı.

    iki yıl süren yorucu bir eğitimden sonra başarılı olanlara "magistertrolla" ünvanı verilir ve derhal boş kadrolara atanarak ''trollük sanatını'' icra etmeye başlarlardı.
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap