2 entry daha
  • kendisine abdurrahim adını vererek "ismimin baş harfleri acz tutuyor" diyen zuhurat insanı.
    zarifoğlu'nun şiirleri, her dize üzerinde titizlikle çalışıldığı, her dizedeki mesajın olabildiğince kapalı bir anlatıma indirgendiği gözlemlenen ürünlerdir. bu özellikleriyle behçet necatigil şiirine yakınlıkları duyunmsanır. kimi yerlerde fazıl hüsnü dağlarca etkilenimleri, metaforlarda, kimi erotik şiirlerde cemal süreya'ya, geniş zamanlar, belirsiz ve müphem özneler örgüsünde ece ayhan ve sezai karakoç'a yakın durduğu söylenebilir. işaret çocukları şiirinin sonraki yıllarda ismet özel'i etkilemiş olduğunu gözlemlemek ilginç. zarifoğlu'nun 60'lı yıllar şiiri refik durbaş'ın, egemen berköz'ün kimi şiirleriyle ortak özellikler taşıyor. son yıllarının ürünlerinde bir aydınlanma ve yalınlık var. sağlam, özgün, güçlü bir şiir dokusu.
    aslında eleştirmenler tarafından yapılan tüm bu benzetme ve şiirine ad koyma arzusu onu bambaşka bir şair kılmış söylenen tüm tanımların ve benzetmelerin dışında kalarak kendi anlamını kendi yaratan imgeci söyleyişiyle adeta şifreli bir dil kullanmıştır.
    şiirinin almanların meşhur şairi rilke'nin şiirlerine de benzetilmesi üzerine rilke'yi okuma ihtiyacı hissettiğini anlatan zarifoğlu kendi çağdaşlarını ve kendinden sonrakileri etkileyecek bir şairdir.
    toplumsal konulardaki duyarlığı, islam coğrafyasının savaşlar içerisinde, yoksulluk ve zulüm içindeki toprakları için her zaman acı duyan, azap çeken mümindir. yazdığı afganistan şiirlerinin çokluğu nedeniyle adı bir dönem afganistan şairine çıkmıştır.
    çocukları da çok severdi üstad. onlar için şiirler yazdı, hikayeler anlattı.
    maceracı kişiliği de sevenleri arasında anlatılır, otostopla avrupayı dolaşacak kadar plansız ve çılgın düşünebildiği, kayıkçı ve balıkçı kahvelerinde sıradan insanlarla kurduğu dostluklar... hep anlatılacaktır.
    bir grup arkadaşı ile çıkardığı mavera dergisi de edebiyat dünyasında kalıcı bir iz bırakmış, okuyucu mektuplarına verdiği cevaplarla birçok yazarın şairin yetişmesine vesile olmuştur.
679 entry daha
hesabın var mı? giriş yap