5 entry daha
  • türkiye'nin ilk kemal derviş'i. ama bebek yüzlü olanı. ordunun 12 mart 1971'de verdiği muhtıra sonucu süleyman demirel hükümetinin istifa ettiği ve nihat erim'in cuntanın "tavsiyesi" ile bir teknokratlar hükümeti kurduğu karışık bir türkiye'den çoook uzaklarda washington'da dünya bankası binasında çalışmakta iken telefonu çalar atilla karaosmanoğlu'nun:

    "nihat erim bey bir sabah saat 5:30'da telefonla aradı ve türkiye'ye gelmemi istedi. benim milli eğitim bakanı olmamı istiyordu. ben kendisine milli eğitim bakanlığı için yeterli hazırlığım olmadığını ve zaten siyasete de girmeyi düşünmediğimi söyledim.

    ısrar ederek reformcu bir hükümet kurmak istediklerini söyleyince ben de, "bari hükümet programının hazırlanması için geleyim" dedim. bir hafta kalıp dönmek üzere türkiye'ye gittim. ancak nihat bey telefonu kapattıktan sonra basına demeç vermiş "karaosmanoğlu'nu çağırdım; geliyor" diye.

    geldikten sonra bir kaç gün büyük bir baskı, müzakere ve münakaşa içinde yaşadım. nihat bey bana bir takım reformlar yapmak istediklerini ve bu reformlarıda benim formüle edebileceğimi söyledi.

    benim reformları formüle etmemi ve kendisininde kabineye bakan olarak alacağı kimselere de yazılan reformun ana hatlarını okutacağını söyledi. "kabul ederlerse bakan olacaklar" dedi ve hakikaten öyle yaptı."
    kaynak: 19 mart 2001 tarihli sabah gazetesi söyleşisi.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap