65 entry daha
  • filmin - ismiyle dahi gönderme yaptığı- george a. romero klasiği dawn of the dead'in aksine toplumsal eleştiriyle ilgilenmediğini söylemek pek doğru olmayabilir. bilakis shaun of the dead'i sıradan bir komedi olmaktan kurtaran en mühim özelliklerden biri, dawn of the dead'teki alt metni enfes bir şekilde modern ingiliz toplumuna adapte etmesi.

    - spoiler içerir -

    ölülerin şafağı'nda zombilerden kaçan insanlar kurtuluşu süpermarkete sığınmakta bulunuyordu ve film üzerine yapılan pek çok okuma bunun üzerine şekilleniyordu. shaun of the dead'e bakalım. burda markete sığınmıyorlar. ama üzerinde uzun uzun düşündükten sonra sığınacak yer olarak nereyi seçiyorlar: pub. zaten dizilerinde sürekli eviyle bar arasında gezinen, bar -ve belki paintball- dışında insanlarla bütünleşmekten uzaklaşan, evinde oturup oyun konsollarıyla oynamaktan uyuşuk hale gelen gençliğe dokundurmalar yapan edgar wright ve şürekası, dawn of the dead'in toplumsal eleştiri kısmına da böyle yaklaşmış olabilirler.

    ayrıca filmden bir sahne hatırlayarak sözümüzü tamamlayalım. zombilerin ilk akını esnasında, kahramanımız* evinden çıkar, yolda topla oynayan çocuk zombiye dönüşmüştür, kahramanımız fark etmez, bakkala gider, normalde aldığı ürünlerden alır, bu arada marketin dolabında kanlı el izi vardır, onu da fark etmez. kasaya gider, parayı öder, kasiyer ölmüştür, ama simon pegg görmez bile. yoluna devam eder. mahallede birkaç zombi etrafı yıkma çalışmalarına başlamıştır. kahramanımız hiçbirini görmeden aynen evine gelir ve koltuğuna oturur. sadece bu sahne bile filmin komikliğini gram kaybetmeden toplumsal eleştirisini de yaptığını bizlere gösteriyor.

    - spoiler içerir -

    hülasa; bir komedi filmi olması nedeniyle shaun of the dead'den derin kelamlar ve alt metinler beklemiyoruz elbette. ama öncüsü olan klasiğe sadece ismiyle değil, cismiyle de tam bir gönderme içinde bulunması bu edgar wright işini sadece iyi bir komedi filmi olmaktan çıkartıyor, bir komedi başyapıtına dönüştürüyor.
125 entry daha
hesabın var mı? giriş yap