7 entry daha
  • freud'un psikodinamik modelinden ve özellikle ego durumlarından yola çıkarak transaksiyonel kuramı oluşturan kanadalı psikiyatrist.

    karşılıklı konuşma, iletişime dayalı bir yaklaşım olan bu kuram insanların birbirine olan davranışlarında her yaşta etkili olan 3 alt ego durumu olduğunu ileri sürer. çocuk, yetişkin ve ebeveyndir bunlar. tamamen bir tanesi baskın olabileceği gibi, çeşitli durumlarda çeşitli egolar devreye girebilir.

    erik berne, iletişimsizliğin sebebini bu egoların çatışması olarak açıklar, yani ebeveyne göre düşünen bir insanla yetişkine göre düşünen bir insanın anlaşamamasıdır olay. erik berne aslında bayağı önemli ve alanında yaratıcı bir insandır. mesela şöyle bir şey yapmış. günlük hayattaki çeşitli durumlarda hangi ego kalıplarını kullandığımızı incelemiş ve bunlara da oyunlar demiş. bu oyunlarda hep bir kazanan var, o da yetişkin egoya göre düşünen kişi oluyor genellikle. bu oyunların hepsine fantastik, akılda kalıcı isimler vermiş ki bunlar şu an kullanılan north american idiomslar arasında. toprağı bol olsun diyeyim, iyi işler yapmış, güzel bir insanmış.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap