164 entry daha
  • ögrenilmesi ilk baslarda - ingilizce ve fransizcaya nazaran- zor olan dil. almanca ögrenmek, yüksekce bir duvara halatlarla tirmanmaya benziyor, ilk baslarda sizi fazlasiyla yoruyor fakat duvari atladiginizda önünüzde fazla bir engel kalmiyor. ingilizce ise uzunca bir merdiveni yavas yavas cikmaya benziyor, merdivenin sonuna varmak icin biraz zaman gerekiyor, almanca gibi hemen hedefe varamiyorsunuz. aralarindaki en önemli fark ingilizcede hangi seviyede olursaniz o seviyeye göre kuralli konusabiliyorsunuz. almancada ise ufak bir cümle icin en azindan bir kac kurali bilmeniz ve ona göre kombinasyon olusturmaniz gerekiyor. mesela;

    'cicegim' demek istediginizde ingilizcede hemen 'my flower' deyiveriyorsunuz. 'this is my flower' 'bu benim cicegim(dir)' dersiniz ve olay biter. almancada ayni sekilde 'das ist meine blume' demek isterseniz ingilizcedeki gibi kolayca söyleyemeyebilirsiniz.

    almanca cicek 'blume' demek. cicegim demek icin öncelikle bu kelimenin artikelini (ismin cinsiyetini belirten sözcügünü) bilmeniz gerekiyor cünkü önündeki 'benim' yani 'mein' kelimesini buna göre kullanacaksiniz. 'mein' kelimesi die artikelinde nasil sekilleniyorsa ona göre kullanmak durumundasiniz.

    die blume = cicek
    mein = benim
    (benim) cicegim = meine blume

    bu örnek sadece ismin yalin halinde kullanimidir. eger isim -i -e -de/den hallerinde kullanilacaksa is biraz daha karisir bunlarin ismin hallerindeki cekimlerini bilmek gerekir.
    mesela ingilizce 'evime hos geldiniz' derken 'welcome to my home' dersiniz kural olarak sadece kelimeleri yerli yerine dizmek yeterlidir. almancada ise;

    'willkommen in meinem haus' dersiniz
    das haus = ev
    mein = benim
    mein haus = (benim) evim
    bununda -e hali
    meinem haus = evime
    bu cümle icin 1. ev kelimesinin artikelini 2. bu artikelin ismin -e halinde (dativ) nasil kullanacaginizi bilmeniz gerekir.

    hasili ufak bir cümle icin kafaniz bir cok kombinasyonu olusturmak zorundadir, bu da ilk zamanlar konusurken cokca düsünmeyi ve yavas konusmayi getirir. bir süre sonra bu durum asildiginda, kombinasyonlar düsünmeden kendiliginden geldiginde olay bitmis, duvari asmissiniz demektir.
2099 entry daha
hesabın var mı? giriş yap