3 entry daha
  • 1998 çıkışlı müzeyyen senar ve çeşitli sanatçılar albümü.

    daha ortaokuldayken, türk sanat müziği'ni tanımak adına hârika bir başlangıç olduğuna inandığım için almıştım. hiç de pişman değilim. eşlik edenler arasında tek bir tsm sanatçısı bile olmaması, aksine tümünün pop sanatçılarından oluşması, kubat gibi bir türk halk müziği, hattâ şebnem ferah gibi bir rock sanatçısının da aralarında bulunması ilginçtir. bir muazzez abacı, bir bülent ersoy, bir şükran ay, bir gönül yazar; hattâ popüler tsm/fantezi müzik şarkıcıları** bile yoktur. bana kalırsa olmaması da iyidir zâten de, ekibin popüler isimlerden seçildiği düşünülünce ilginç gelmekte. ancak müzeyyen senar'a diğerlerine ablalıkta eşlik edecek ağır bir alaturka sanatçısı mutlakâ olmalıydı diye düşünmekteyim.

    ama yine de yorumlar nefistir, tarkan gibi alaturka eğitimi almış bir sanatçının daha önce '90'lardaki bir konserinde* gösterdiği tsm cevherlerini zirveye taşımasına, şebnem ferah'ın sesinin başka bir yerde de belirtildiği üzere her türe ne kadar da güzel oturmasına, sesleri ve yorumları zâten nefis olan fâtih erkoç, kubat, nükhet duru, nilüfer, levent yüksel gibi isimlerin tsm söylediğine tanık olmak hârikadır. yalnız ajda pekkan pek olmamış, biraz zorlama olmuş gibi gelmiştir bana hep. zâten vokâli de diğerlerine oranla hayli azdır. yine de kötü değildir elbette, ajda sonuçta.

    capcanlı çalgılarla, tek bir filtre olmadan kaydedilen vokâllerle kaydedilmiş rafine müzik nasıl olur görmek için ideâldir. kısa bir süre öncesine dek piyasada bulunmamasına karşın yanılmıyorsam 3 sene önce yeniden piyasaya sürülmüştü. kapak resmi orijinâlindeki kadar kâliteli değildi, ayrıca digipack olarak çıkan orijinâlinin aksine jewel case, yâni plâstik kutuda çıkmıştı. bu da kartonetinin de orijinâlindeki kadar güzel olmayacağı izlenimi uyandırmakta. hâlâ piyasada mı bilmiyorum. eğer bulabiliyorsanız orijinâli yeniden basımı demeden mutlakâ bir tâne edinmelisiniz. bu müziği sevseniz de sevmeseniz de bu albüm, bu topraklarda yaşayan her insanın arşivinde bulunmalı bence. her dinlediğimde bambaşka âlemlerde buluyorum kendimi.

    bu şarkıları yalnızca müzeyyen senar'dan dinlemek isteyenler için senar geçtiğimiz senelerde en son okuduklarım isimli bir albümde şarkıların solo yorumlandığı uyarlamalarına yer vermiştir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap