• hasan yükselir'in oğludur. baba oğul, 21 mayıs 2010'da eskişehir'de dünya prömiyeri yapılan yunus'tan nazım'a kantat'ın bestecisidirler. konseri fırat yükselir yönetmiş, hasan yükselir ise solistlik yapmıştır.

    "ilk müzik derslerini küçük yaşta babası hasan yükselir'den alan çağdaş türk müziği bestecisi ve orkestra şefi fırat yükselir 1981 yılında ankara’da doğdu. aags lisesinde viyolonsel bölümünde okuduktan sonra bilkent üniversitesi müzik ve sahne sanatları fakültesi kompozisyon bölümünü burslu kazandı. mezun olduktan sonra türkiye’deki mesleki eğitimine 1 yıl da istanbul universitesi kompozisyon bölümünde master yaparak devam eden yükselir, daha sonra berklee college of music’te film scoring bölümünü kazanıp amerika’ya yerleşti.

    2006 yılında cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası tarafından “asil bir an’ın çığlığı” adlı eseri genç türk bestecileri gecesi’ne seçilmiş ve cso konser salonunda cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası’nın tınılarıyla dünya prömiyeri yapılmıştır. berklee college of music’te ilk senesinde 2 sınıf birden atlamış ve ilk döneminde 2 dünya çapında yarışmaya birden eserleri seçilmiş ve dünyanın en iyi quartetlerinden biri olarak gösterilen esterhazy quartet ve kalistos oda orkestrası tarafından amerika’da dünya prömiyerleri yapılmıştır. kalistos oda orkestrası’nın şefliğini ünlü orkestra şefi leonard bernstein’ın öğrencisi berklee college of music'in orkestra şefliği öğretim üyesi david callahan yaptmıştır. ascap ve 20th century fox tarafından hollywood - los angeles’ta düzenlenen uluslararası film müziği atölyesi’nde ilk 35 kişi içine seçilmiştir. ayrıca, birçok sayıda reklam müziği, 2 tiyatro müziği ve bahar korcan için bestelediği “hisküp” adlı kısa film müziğine imza atan fırat yükselir bugüne kadar gerek yurt içi, gerekse yurt dışında birçok konserler vermiştir.

    besteci kimliği ile birçok eseri yurt içinde ve yurt dışında seslendirilmiş ve orkestra şefi olarak kendi eserlerini yönetme onuruna erişmiştir. “nefes vatan sağolsun” filminin müzikleri bestecinin ilk uzun metraj film müziği olmaktadır. son olarak sinan çetin’in kağıt adlı filminin müziklerini yapmıştır. sanatçı şu an amerika’da los angeles ve boston da ve değişen zaman aralıklarıyla istanbul da yaşamaktadır. "
    http://www.iec-tr.org/
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap