• suriye'nin kuzeydoğusunda bir şehir. fırat'ı besleyen habur ve yahya nehirlerinin birleştiği noktada kurulmuştur. 80 km kuzeyinde türkiye sınırındaki kamışlı, 120 km güneyinde ise deir ez-zawr kenti yer alır. son dönemde gelişen yaygın sulu tarım imkanları haseke'yi suriye'nin en önemli pirinç ve tahıl üretim merkezi konumuna taşımıştır. ayrıca, şehrin yakınlarında çıkarılan ve yerel ekonomiye önemli katkıda bulunan petrol, önce haseke üzerinden humus'taki rafineriye, oradan da ihraç edilmek üzere akdeniz kıyısındaki tartus limanı'na gönderilir. haseke, düzgün kara ve demiryollarıyla ülkenin diğer bölgelerine bağlantılıdır.

    2005 sayımına göre nüfusu 160 bindir. yaklaşık bin yıllık bir geçmişi olan hasake'de günümüze hiçbir tarihi yapı ulaşmamıştır. ancak arkeolojik kazılarda eski taş devri ile ms 9. yüzyıl arasındaki dönemlere yayılan çeşitli eserleri gün ışığına çıkarılmıştır. 1932'de fransız yönetiminin ıraklı asuri'leri bölgeye yerleştirmesiyle birlikte şehrin ekonomik aktivitesi artmış, ardından 1950'lerde şehrin kuzeydoğusunda petrol bulunmuş ve kısa süre sonra üretime geçilmiştir. 1973'te tabaka barajı tamamlanmış; böylece hem civardaki daha küçük yerleşim birimlerine elektrik götürülebilmiş hem de sanayiye yönelik enerji ihtiyacı karşılanabilmiştir.

    haseke’nin el-hul bölgesinde yer alan 3.5 kilometrekarelik el-hatuniye gölü suriye'nin en büyük doğal gölüdür ve barındırdığı biyoçeşitlilikle ekolojik orman alanı olarak korunmaktadır.

    türkçe vikipedi'de şehrin adı "haseki" olarak geçmektedir ancak suriye'nin resmi haber ajansı olan sana'nın türkçe web sitesinde "haseke" olarak anıldığı için bu kullanımı tercih ettim. ingilizce ve fransızca yazılışı "hassake" ya da artikeliyle birlikte "al hassake" şeklindedir.

    şehir, 1 temmuz 2010 tarihinde suriye yönetiminin aralarında haseke'nin de bulunduğu çeşitli şehirlerde 400 pkk mensubunu tutuklamasıyla türkiye'nin gündeminde yer bulmuştur. (bkz: suriye'de pkk'ye büyük darbe yalanı)
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap