6 entry daha
  • 1703-1730 yillari arasinda hukum surmus osmanli sultanidir. sanilanin ve ogretilenin aksine gayet de iyi bir padisahtir.

    ahmet tahta gectiginde; 1667-1699 yillari arasinda devam etmis, gavurlarin buyuk turk savasi dedikleri, bizim bi bok demedigimiz savas yeni bitmisti.1687'de, yine gavurlarin ikinci mohac savasi dedigi savasta osmanli ordusu oyle yenilmisti ki; butun ust duzey subaylar kactigi icin hayatta kalan her asker neredeyse kendi basina istanbul'a donmustu. geri kalan 12 senede de osmanli rusya'nin da savasa iyice dahil olmasiyla perisan olur1691'de savasta veziri azam koprulu fazil mustafa ölür,1699'da da unlu karlofca imzalanir zaten.

    1703'te ucuncu ahmet tahta gecer. mora'yi geri alir. safavi'lerle savasir, iran'i isgal eder. prut anlasmasi oncesi rusya'yi yener. korfu isgali icin 30000 kisilik ordu toplar. kendinden onceki ve sonraki hicbir padisahin rusya'ya karsivsaglayamadigi basariyi saglar. bu sure icinde rusya'nin basinda buyuk petro oldugunu da unutmayalim.(lutfen kanuni, selim vs demeyiniz, o aralar rusya daha beylik duzeniyle yonetiliyordu).

    cokmus ekonomiyi duzeltmis,sanilanin ve bilinenin aksine agir vergi koymadan hazineyi doldurmustur, ancak kendinden once baslayan ordudaki cokus onu da goturmustur, patrona isyaniyla devrilir.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap