193 entry daha
  • bizim de yolumuz bir şekilde bu şehre düştü, 3-5 kelam etme fırsatımız oldu...

    öncelikle barselona tam bir turist şehri. 92 olimpiyatlarında 30.000 kişi civarında olan yabancı nüfus 2010 yılında 300.000 rakamına ulaşmış, dolayısıyla şehirde kalıcı olarak yaşayanların 20%'si yabancı. yılda 30 milyon yolcunun geçiş yaptığı bcn havaalanı ile şehre adeta turist yağıyor. londra, paris ve roma'dan sonra avrupanın en fazla ziyaret edilen 4. şehri, dolayısıyla ispanya'nın en fazla turist çeken şehri.

    barselona tarih boyunca isyankar bir toplumun isyankar başkenti olmuş, nitekim hala daha binalarda ispanya bayraklarından çok daha fazla katalan bayrağı görmek doğal.romalılar tarafından kurulduktan sonra (kartacalı general hamilcar barca tarafından ki aynı zamanda kendisi meşhur hannibal'ın babası, şehre bir anlamda ismini de vermiş) uzunca bir süre bağımsız olarak ayakta kalıp sınırlarını geliştirmiş. barcelona'nın bir anlamda bittiği an kralları ferdinand'ın ispanyol kraliçesi isabella ile evlendiği an. bu birleşmeden sonra geçen 6 yüzyılda şehir huzur bulamıyor, çünkü başkent olan madrid birleşen iki hanedan ailesinin merkezi haline geliyor.

    katalanlar kastilya yönetimine defalarca isyan ediyorlar. napolyon ispanya'yı işgal ederken gerektiğinde onun yanında yer almayı da göze alıyorlar ancak sonuç her zaman hüsran oluyor. franco dönemi geldiğinde şehir faşizme teslim olan son şehirlerden biri olmanın bedelini italyan uçakları tarafından bombalanarak ödüyor.

    75'de franco'nun ölümü ve kral carlos'un dönüşü ile katalanca bir kez daha serbest bırakılıyor. şehir toparlanıyor, 92 olimpiyatları ile bir kez daha ayağa kalkıyor.

    bu kadar tarih yetti, biraz gezilip görüleceklerden bahsedelim.

    la sagrada familia barselona'nın en meşhur yeri ve gaudi'nin en önemli eseri. zaten barcelona için gaudi'nin şehri ve ispanya modernizm'inin başkenti diyebiliriz. bu bitmemiş kiliseye sabah erken saatte gidilmeli ki içine girmek için saatlerce sıra beklemek zorunda kalmayın. kulelerden yukarı çıkmanın pek bir esprisi yok ancak çıkmadım dememek için çıkılabilir. dediğim gibi sıra zaman ilerledikçe uzuyor, 9'da açılıyor, siz ya barcelona bus turistic'in ilk otobüsü ile gitmeli ya da direk taksi vasıtası ile erken ulaşmalısınız.

    camp nou kesinlikle gezilmeli, müze gerçekten çok başarılı, stadyum da heyecan verici. isterseniz 2009 şampiyonlar ligi kupası ellerinizde resminizi çekiyorlar, satın alabiliyorsunuz. fc barcelona official store'dan yeni forma ve ürünleri alabiliyor, istediğiniz oyuncunun veya kendi ismininizi yazdırabiliyorsunuz. buraya akşamüstü gitmekten fayda var ancak 7'den sonra almıyorlar, dolayısıyla en geç 18:30 gibi orada olmak lazım.

    park güell yine bir gaudi eseri. girişte ücret almıyorlar, dolayısıyla çok sıra olmuyor, günün her saati gidilebilir. yalnızca gaudi müzesi ücretli, eğer bu müzeye gitmek isterseniz la sagrada familia gişesinden burasının da içinde olduğu bileti kombine satıyorlar, hem sıra beklemiyorsunuz, hem ucuza geliyor. ancak içeride görülecek pek bir şey olmadığı ile ilgili uyarmalıyım. müze dışında park güell barselona'nın görülmesi gereken yerlerinden.

    funicular de montjuïc vasıtası ile montjuïc tepesine çıkıp şehre şöyle bir yukarıdan bakabilirsiniz.

    benim gitmekten en keyif aldığım yerlerden biri poble espana'ydı. bir ispanya köyü kurmuşlar, her bölgesi ispanya'nın farklı bir alanının mimari üslubunu taşıyor. ayrıca burada yağlı boya tablolardan, hediyelik eşyaya kadar satın alınabilecek çok sayıda şey var. ben barcelona ile ilgili t-shirt'leri buradan aldım, hem fiyatları uygundu, hem kalitesi iyiydi.

    casa mila ve la pedrera, plaça cataluna'ya yakınlar günün herhangi bir saati gezilebilirler, akşamları daha keyifli.

    ben tibidabo'ya gitmedim ama mavi tramvayı olsun, şehir manzarası olsun, içindeki lunaparak olsun görülebilecek bir yer gibi. açıkçası oraya gitmek zor geldi.

    port vell'i ramblas'ın bitiminde olduğu için zaten göreceksiniz. port vell, gotik bölge ve ramblas için bir şey söylemiyorum, kendiniz keşfedeceksiniz zaten. ancak ramblas üzerinde kfc ve mcdonald's arasındaki sokaktan girip ilk sağa girin. küçük bir pasaj gibi görünmesine rağmen büyük avlusunda çok sayıda restoran ve pub göreceksiniz. keyif almanız olası bir ortam söz konusu.

    ramblas üzerinde la boqueria isimli bir hal var. her zaman taze meyve suları bulunuyor. ancak meyveler türkiye'de olanların aynısı dolayısı ile ilginizi çekecek çok da fazla şey bulamayabilirsiniz.

    katalanya'nın başkenti olması dolayısı ile katalan parlamentosu burada. turistik bir bölgede yer alan generalitat de catalunya'nın önünde takım elbiseli amcalar ve şortlu turistler yan yana görülebiliyor.

    gotik bölgede picasso müzesi ve katedral kesinlikle görülmeli. picasso müzesi paris'ten sonraki en büyük picasso müzesi ve genellikle ilk dönem çalışmaları yer alıyor. ayrıca bu müze picasso hayattayken açılan tek picasso müzesi.

    ispanya'ya geldik flamenko izlemeden olmaz diyenler için 2 seçenek söz konusu. bir tanesi bus turistic'in indirim verdiği ancak diğeri hem daha pahalı hem daha iyi. dolayısıyla ben diğerine gittim, en ön sıradan izledim ve kesinlikle tavsiye ederim. la rambla üzerinde...

    plaja gidecek arkadaşlar için; yakın diye barcelonata'ya gitmeyin. mar bella güzel bir sahil ancak 2. kısmına yani port vell'den daha uzak kısmına gitmek lazım. ilk kısım gay'ler için yani isterseniz gidedebilirsiniz, ben heteroseksüel olduğum için gitmeyin dedim. bogatell'de çok sayıda çıplak denize giriyor, rahatsız olacaksanız buraya da gitmeyin. ancak çıplaklar her sahilde mevcut. burada çıplak derken çırılçıplak olmayı kastediyorum, barcelona'da yalnızca plajda değil tüm şehirde çıplak gezmek kanunlara aykırı değil.

    bir de benim gibi hesaplayan adamlar grubunda sayılacaklar için temmuz 2010 sonu ile harcamalar ile öngörüde bulunmanızı sağlayacak biraz bilgi vereyim.

    -uçak ve otel pas, tamamen sizin seçiminiz, zevkiniz, bütçeniz.

    -havaalanından merkezi bir yere gidecekseniz taksiye gerek yok, aerobus kullanılabilir. plaça catalunya son durak. fiyat kişi başı 5,05€. gidiş dönüş alırsanız kişi başı 8€.

    -şehri gezmek, gezerken bilgi almak ve sıkılmamak için en mantıklı yol barcelona bus turistic. günlük 22€, 2 günlük kombine 29€. iki günlük almak çok daha mantıklı çünkü bitiremezsiniz. ayrıca otelden alırsanız 4€ alıyorlar, 2 günlük için ama otobüse 23€ ödeyip kişi başı 27€'dan kombine alabiliyorsunuz.

    -barcelona bus turistic'in bir indirim kitapçığı var. şehirde gezilecek çok sayıda yer için indirim kuponları var, bunlar yeri geldiğinde değerlendirilmeli.

    -sagrada familia: sadece giriş 12€. tur veya audio ayrıca 4€. park güell'de yer alan gaudi müzesi ile kombine 14€ (sadece gaudi müzesi 5€ dolayısı ile kombine alırsanız 3€ inmiş oluyor fiyat). bus turistic'in audio+giriş alanlara 1€ indirimi var, 15€'ya gelebilir yani.

    -park güell: giriş ücretsiz. gaudi müzesi 5€, kombine aldıysanız burada kullanılabilir.

    -camp nou: müze ve stadyum turuna giriş kişi başı 19€. 1€'ya isterseniz kitapçık alabiliyorsunuz. bus turistic kitapçığında müze turu indirimi var (2€), ayrıca benim gibi forma düşkünüyseniz formalarda da 5% indirim alabiliyorsunuz kitapçık kuponu sayesinde. yeni sezon isimsiz formalar 75€, eski sezon formaları 50€, isim yazdırmak 18€. hazır isim yazılı formalarda vardı ama ben dikkat etmedim, kendi ismimi yazdırmayı tercih ettim. bir de 2009 şampiyonlar ligi kupası ellerinizde resim çektirirseniz 12€'ya satın alabilirsiniz.

    -picasso müzesi: giriş kişi başı 9€. 25 yaş altına yanılmıyorsam 7€'ydu.

    -katedral: giriş 5€

    -montjuïc funiküleri 9€, bus turistic indirimi ile 7€.

    -poble espana'ya giriş kişi başı 9€.

    -tibidabo'ya çıkan mavi tramway 4,60€, bus turistic ile 2,80€.

    -hem casa mila, hem la pedrera kişi başı 18€.

    -dediğim gibi 2 tane flamenko şovu var. bus turistic indirimi olan 27€. diğeri (daha pahalı ama herkes daha iyi olduğunu söylüyor, ben de buna gittim) 37€, yemekli 60€ (kişi başı). yemekli gitmeye gerek yok, ancak bir gün önceden rezervasyon gerekli çünkü 3 farklı oturum var ve saatleri farklı.

    son tiyoları vereyim bitsin;
    -ramblas'da yemek yemeyin. uzun süre kalacaksanız yalnızca fast foodculardan yiyebilirsiniz ama ben paella'dır, tapas'dır yiyeceğim, yanına sangria içeceğim diyorsanız ramblas hem pahalı, hem kalitesiz. onun yerine size gidip keyif alacağınız iki tapas bar öneriyorum, internetten adreslerine bakıp bulabilirsiniz, çok uzak değiller plaça catalunya'ya; cerveceria catalana ve ciudad condal. bu mekanların her ikisinde de hunharca tapas yiyip, litre litre sangria içseniz 2 kişi toplam 50€'ya çıkarsınız. türkiye'de olsa rahatlıkla 2 katını ödeyeceğinizi garanti ederim. yalnız zaman sıkıntısı olanlar gitmesin çünkü rezervasyon ile çalışmıyorlar. gidip kapıda isminizi yazdırıyorsunuz, beklerken kapının önünde ayakta bir şeyler içip tabiri caizse piyasa yapıyorsunuz.

    sonuçta yine kendiniz yaşayacaksınız bazı şeyleri ancak ben gitmeden önce buna benzer bir yazı okuyabilseydim daha rahat canlandırma imkanım olurdu, dolayısıyla daha sonra gideceklere ufak da olsa fikir vermesi amacıyla elden geldikçe izlenimlerimi aktardım. rakamlarda ufak sapmalar olabilir, elimde bir döküman olmadan aklımdan yazdım. ayrıca zamanla hatırlayacağım şeyler olursa eklerim.

    edit: terra incognita der ki barcelona da sahil haricinde sokakta bikini mayoyla gezmek yasaktır, metro otobüse bu şekilde binmek yasaktır. ayrıca sokakta içki içmek de yasak.

    ben bana anlatan hani bisiklet sürüyor siz önünde yer alan iki kişilik oturakta keyif yapıyorsunuz, hah işte o elemanın yalancısıydım, düzeltmiş oldum.
708 entry daha
hesabın var mı? giriş yap