9 entry daha
  • - ay kucukken bu cocuk cok jaws filmi izledi ondan boyle bizim oglan sekeri..
    - senin agzina sicarim!

    hafife alinmamasi gereken fobidir. degisen ekolojik dengeler sebebiyle degisip genisleyen yasam alanlari sagolsun artik kopekbaliklarindan kacacak pek yer kalmadi. lakin denizi de seviyoruz, o halde ne yapacagiz? biraz okuyup ogrenecegiz.

    - abi ama saldiri ihtimali cok az ki, her sene 45-50 tane butun dunyada, sana mi denk gelec..
    - bu arkadasi bi jaguarin, olmadi bi kutup ayisinin yanina koyun. potansiyel tehlike uzerine tezini orada yazsin.

    insanlara direkt tehdit olusturan 3 temel turumuz var: boga, kaplan ve buyuk beyaz kopek baliklari. bunun yaninda cekickafa, kisa yuzgecli mako, oceanic whitetip, blacktip, galapagos, resif, limon gibi olumcul ya da yaralanmali saldirida bulunan turlerimiz var ki mako, buyuk beyaz, kaplan, black tip basta olmak uzere hatiri sayilir miktari ege ve akdenizde yasiyor bir suredir. boga, cekic kafa ve oceanic whitetip gibi buyuk ve tehlikeli bir kac tur de suveys kanali, basra korfezi ve cebelitariga dayanmis durumdalar ki, bir kac seneye buralari parsellerler demektir. kaynak tabiki kicim degil, isaf (uluslararasi kopekbaligi saldiri federasyonu) ve wikipedia verileri. yani bu su demek, jet ski yaptigimiz, dubaya kadar yuzup dondugumuz sularin altinda 2-4 metrelik ac bir kac arkadas bizi bekliyor olabilir.

    ogrenmeye devam edelim. madem ki korkuyoruz ve cesaretimiz var, ustesinden gelmemiz gerekirse neler bilmemiz gerekiyor:

    - saldirilar genelde deniz dibindeki iki kum tepesi arasindaki cukur yuzeyler ve kum tepelerinin uzerinde, dere/nehir agizlari ve deniz dip yuzeyinin oldukca dik ciktigi bolgelerde oluyor. sebebi ise buralara siz haricinde baska balik turu mamalarin da bolca gelmesi.

    - genelde ya refleks tipi, merak motivasyonlu ya da beslenme amacli oluyor saldirilar. baligi gordunuz, etrafinizda donup sizi guzelce kesiyorsa, olay merak olmaktan uzak gibidir. kontrol amacli, daha az olumle sonuclanan hit-and-run saldirilar genelde baligin yoluna cikip merakini cezbetmeniz sonucu olur ve baligin durtecek eli kolu yoktur.

    - eger balik size kafa atti ve isirmadiysa, buyuk ihtimal geri gelecektir. amaci sizi sersemletip uyari vermek olabilir.

    - grup halinde takiliyorsaniz, genelde daha guvendesinizdir. balik aciktaki hedefi sececektir. yogun gurultuyu sevmezler, fakat gurultu yine de dikkatlerini ceker. gurultulu ortamin yakininda sakin bir hedef varsa, ona yonelmeleri olasidir. bu baglamda, gece ve issiz yerlerde denize girerken 2 kere dusunun.

    - kanamaniz ya da regl periodunuz soz konusuysa denize girmeseniz iyi edersiniz. sacma derecede iyi koku aliyorlar.

    - kanalizasyon dokuluyorsa o civarlara, bu kotu haber. balikcilar bolsa bu da kotu haber. mama oldugu icin oralara gidebilirler. dalici tipte kuslarin bol oldugu bolgeler de yuksek risk grubundaki sulari isaret eder.

    - yunuslar hakkinda yanlis bilgi vermisler bize. oyle her kopekbaligini dovemiyorlar. ama yunuslarin varligi bize iki tipte bilgi verebiliyor. uzun yillarca yunus gordugunuz yazliginizdaki denizlik yoreye yunuslar bir suredir ugramiyorsa, bu bolgeye buyuk boy bir yirticinin gelmis oldugunu isaret ediyor olabilir. kaplan ve buyuk beyazla karsilasmamaya dikkat ediyormus yunuslar. ikinci bilgi ise, yunus varsa kopek baligi yoktur miti; ayni yemegi yedikleri icin ayni yerde bulunabiliyorlarmis.

    - parlak seyler ve cok su sicratmak baligin dikkatini cekecek hareketler. zaten baliklardan daha az lezzetli olmamiza ragmen daha ilgi cekici olmamizin sebebi baliklara gore cok daha farkli, keskin ve sureksiz sualti hareketlerine ihtiyac duymamiz. denize incik boncukla girip iyice zarf atmayin hayvana.

    - yuzyuze gelirseniz sakin kalmaya calisin. adrenalini severler ve bulamazlarsa bir ihtimal giderler. elinizde balik falan varsa salin, bu daha ilgilerini cekebilir, yavasca uzayin.

    - balik hala gitmediyse, iyice ilgileniyor demektir. hareketlerini izleyin, zigzaglar, daireler, hizli figurler goruyorsaniz hazirlaniyor demektir, bir plan hazirlayin. cikabiliyorsaniz sudan cikmak, bunu baligi kontrol ederek yapmak, bir kayaya , cukura saklanabiliyor ya da acik bolgeyi limitleyebiliyorsaniz bu sekilde davranmak faydalidir.

    - saldiriyorsa ve elinizde keskin bicak, zipkin gibi seyler varsa bu iyi birsey. yoksa hayvanin burnu zayif, ama agza girmemeye dikkat. gozler ve solungaclar diger zayif ve aci verici noktalar. hasar verip balik geri cekildiginde, bir daha (donerse) donene kadar kacmaya bakin. dikkat edilmesi gereken unsur, hamle hakkiniz bir sure sonra tukenebilir; balik her aldigi benzer darbede daha az aci cekiyor hale gelecek. sizi kaparsa, hassas noktalara acimadan, vahsice, oyarak, parcalayarak calisin. sizi birakacaktir. hemen sudan cikmaya bakin. agresif bir turse ve ikiniz de yalnizsaniz geri gelebilir.

    yuzememenizi saglamasi gerekmez bu fobinin, ama her an yusuf yusufsunuzdur. kuzey, guney yarim kurelerde, degisik riskteki cografi bolgelerde yuzdum, lakin sagi solu kolacan etmekten caddebostan sahilinde yavukluyla denize giren anadolu genci gibiydim. ignorance bliss midir bilemem ama bildigim bir sey var, o da bu kadar sey bilmeden once daha az korktugumdur.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap