• altinci his ile yarisabilecek bir histir. gunluk hayatimizda kisisel ve cevre temizligi konularinda davranislarimizi belirler. temizlik hissi herkeste farkli oldugundan herkesin temizlik anlayisi da farkli olur. orneklerle acalim.

    kimileri dus yaparken eger suyun tazyiki yeterli degilse guzelce durulanmis gibi hissetmez. burada temizlik hissi durulanma hissidir.

    kimileri ise dus jeli ile dus aldiginda ya da sivi sabunla el yikadiginda, normal kalip sabunun verdigi tendeki gicirtiyi hissedemez. burada tendeki gicirti temizlik hissidir.

    kimileri beyaz bir masayi derinlemesine temizlemesine ragmen eskiden kalma bir kahve lekesini goz ardi edemez bir turlu. kirle hic bir ilgisinin olmadigini bilmesine ragmen temiz hissetmez. burada gorsel estetik temizlik hissidir.

    annelerimizden duyariz bazen, "bu evi ne kadar temizlesem de bir rahat edemiyorum" diye. cogu zaman o ev eski bir evdir. ev temiz olsa bile, dokuktur, ciziktir parkeleri. temizlik hissi vermez. bazen banyo fayanslarinin rengi ya da deseni bozar temizlik hissini, koyudur o renk, kaotiktir o desen. bazen de tam tersidir imrenilerek bakilir baska evde bulundugunda bu fayanslara. zaten hep baska evlerde bulunur.

    ulkemizdeki taharet kulturunde su kullanimi temizlik hissi verir. avrupa'da ya da amerika'dakiler ise tuvalet kagidiyla silmekle yetinirler. temizlik hissi temizlik anlayisinda degisiklige yol acmistir burada.

    dagda, teknede su azsa hand sanitizer (bagislayin turkcesini bulamadim) kullanilir ama suyla sabunun yerini tutmaz. eksik olan durulanma hissidir, tendeki gicirtidir, temizlik hissidir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap