8 entry daha
  • ele geçirdikleri kaleyi aylarca dışarıdan yardım almadan savunmalarına rağmen sonunda teklif kaleyi kuşatanlardan gelir. kaleyi bize bırakın, biz de çıkıp gitmenize izin verelim derler. reis leventleriyle konuşur. ölmekten iyi olduğuna karar verirler. nitekim kaleyi teslim edip yola çıkarlar. başından beri gitmelerine izin vermek gibi bir planları olmayan düşman askeri ırmağı geçerken yetişir gazilere. canınızı kurtardığınız yetmedi mi, silahlarınızı da isteriz derler. baba oruç bir iki cümle söyler leventlerine:

    "gelin oğullar! eğer beni dinlerseniz, kafirlere silah vermektense hemen cümlemizin kırılması avladır. ölüm hayattan ahsen ve a'ladır. imdi oğullar, er ölür adı kalır, at ölür meydanı kalır. dünyaya gelenin ölüm şerbetinden içmesi elbette muhakkaktır. sizinle bir nam bırakalım ki kıyamete kadar dillerde destan olalım!bir daha sizlerle cenneti a'lada buluşalım.* "

    sonra döner düşmanına, dirsekten aşağısı kesik koluna yasladığı tüfeğinden bakarken; "işte bizler adama silahı pusatı böyle veririz." der ve azı çoğu bin denizci yirmi bin kişilik ordunun içine dalar.
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap