55 entry daha
  • sümela manastırı tarihi bir yapı. içinde bulunduğu doğal ortam ile, mimari özellikleri ile, tarihi ile seyretmeye doyulamayacak, muazzam bir yapı.

    trabzon, bir şehir. çok ama çok küçük bir kısmı ortodoks olan, sınırları içerisinde bir ortodoks kilisesi bulunmayan ancak bir katolik kilisesini ve ayrıca sümela manastırını barındıran bir şehir.

    soru şu: bu yapının, bu şartlarda, ibadethane olması mı daha mantıklıdır, müze/ören yeri olması mı?

    eğer müze/ören yeri olacak ise, ikinci soru şu: müzede ayin düzenlenir mi?

    -hoşgörüsüz paranoyak dallama, sizin yüzünüzndedasd.......
    -bir dur kardeşim, bir sakin ol...

    ortodoksların ibadet özgürlüğü için, devlet, imkânlarını kullanmalıdır. trabzon'da bir katolik kilisesinin bulunması, buna mukabil bir ortodoks kilisesinin bulunmaması, kanımca saçmalıktır. ortodoksların böyle bir talebi varsa, trabzon'da bir kilise açmalarına müsaade edilmelidir. bunun için devletin yapabileceği bir şey varsa, devlet bunu yapmalıdır. trabzon'da ortodokslar da katolikler ve müslümanlar gibi bir ibadethaneye sahip olabilmelidir.

    bir ortodoks kilisesinin açılması fikri ortaya atıldığında buna birçok tepki gelebilir. sümela'nın ibadete açılmasına karşı çıkan bir kişi olarak, böyle bir durumda, bendeniz, bu tepkileri dile getiren insanlardan biri olmayacaktır.

    kısacası, ibadet etmek istiyorlarsa, ayin düzenlemek istiyorlarsa, bunu kendilerine sağlanacak bir ibadethanede yapabilirler ve buna karşı en azından benim bir tepkim olmaz.

    fakat geçmişte ibadethane idi, manastır idi diye bugün sümela manastırında ayin düzenlemek, kusura bakmayın, dini bir ritüeli yerine getirmekten çok, şov yapmaktır.

    sümela'nın ibadete açık olduğu zamanlarda, ayasofya da ibadete açıktı. sümela'da ayin düzenlenecekse, ayasofya'da da cuma namazı mı kılınmalı? ve neden? neden ayasofya, neden sümela?

    ama yine de tek arzu, tek amaç, ibadet etmek, tanrı'nın huzuruna çıkmak, öyle mi?

    ben bunu yemiyorum, özür dilerim.
149 entry daha
hesabın var mı? giriş yap