10 entry daha
  • kendi ördükleri duvarlar içinde kendi hastalıklı krallıklarında yaşayan, her şeyi kendilerine hak gören ama kendilerinden olmayanları dışlayan insan yığınıdır. kendinden olmayanı dışlamak, kitlelerin en tipik özelliklerinden biridir. zira kendilerinden olmayan herkes onlar için azınlıktır. ve kitle mantığına göre de azınlıklar dışlanır.

    bu bağlamda azınlık olmak da bir yazgı gibidir. kitleler kendilerinden olmayan birini gördükleri zaman -hele ki bu insan onların o sonsuz! özgürlük alanlarının içine birazcık girmişse– her zamankinden daha saldırgan bir tavır takınırlar. eğer kendileri kalabalıksa ve karşı taraf sayıca azsa veya cevap veremeyecek durumdaysa bu saldırganlık linç girişimine kadar gidebilir. trafikte tartıştıkları iki kardeşi gecenin karanlığında, eşlerinin ve çocuklarının çığlıkları arasında denize atan da, yılbaşı kutlamaları için taksim’e çıkmaya cesaret edebilmiş kadınlara tecavüz etmeye kalkan da, engelli vatandaşların gösterisine tahammül edemeyen de aynı zihniyettir.
    bu cahil, görgüsüz, vahşi ama güce taptığı için de çok kolay yönlendirilebilen; bazen dinle bazen futbolla bazen de kabadayılıkla gündem ve etki alanları kolaylıkla değişebilen bu insanlar, maalesef tarih boyunca iktidarların işine gelmiştir.

    çok büyük yenilikler ve iyileştirmeler getireceği söylenerek iki yılda bir değişime uğrayan eğitim öğretim programları da aslında kitle kültürünü ya da kültürsüzlüğünü beslemekten öteye gitmez.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap