• 15-35 yaş erkekler arasında en sık görülen kanser tiplerinden biridir.erkeklerde görülen kanserlerin %1 ini oluşturur.her yıl 100.000 kişiden 3 ünde testis tümörü saptanır. 20-40 yaşları arasında ise bu oran 100.000 de 6 ya çıkar.
    eskiden tedavisi oldukça zor olan ve olduça tehlikeli olarak nitelendirilen testis kanserlerinde günümüzdeki gelişmelerle erken teşhis konulduğu takdirde olduça yüz güldürücü sonuçlar alınmakta ve yaşam oranı % 95 lere çıkmaktadır.
    belirtileri:
    herhangi bir testiste kitle veya büyüme
    skrotumda ağırlık duygusu
    karında veya karında ağrı
    skrotumda sıvı birikmesi
    testislerin birinde veya skrotumda ağrı
    seyrek olarak human chronic gonadotropin (hcg) artışına bağlı olarak göğüslerde büyüme ve hassasiyet.
    eğer bu belirtiler 2 haftadan uzun sürerse mutlaka bir doktora görünün.

    sebepler:
    testis kanserlerinin sebepleri bilinmemektedir. inmemiş testisi olanlarda hastalığa yakalanma riski çok daha fazladır. inmemiş testis daha sonra cerrahi yöntemlerle indirilse bile bu risk devam etmektedir.

    tedavi sonrası yaşam:
    çoğu erkek bir testisinin alınması ile kısır kalacaklarını veya cinsel aktivitelerinin yok olacağını sanır. ancak bu yanlıştır. alınan testisin yerine skrotum içine konulan ve normal testis görünümü veren protez testis takılabilir.
    lenf bezlerinin alınması penisin sertleşmesini veya orgazmı olumsuz etkilemez ancak kısırlığa sebep olabilir. bu bazen ilaçlarla düzeltilebilir.
    radyoterapi de spermleri öldürücü etki gösterebilir. genellikle tedaviden birkaç ay sonra düzelme görülür ancak yinede tedaviden önce önlem olarak sperm bankasında sperm dondurulması önerilebilir.

    (bkz: sozlukte amme hizmeti)
74 entry daha
hesabın var mı? giriş yap