99 entry daha
  • efendim, hamamın bol bulunduğu yerlerden olan bursa'da büyüyen biri olarak, hamam usül ve gelenekleriyle ilgili bir rehber hazırlamak istedim:

    öncelikle hamam, ciddi solunum problemleri olanlar hariç herkesin gitmesi elzem olan bir yerdir. "buhar beni çok etkiliyor, nefes alamıyorum, ölüyorum, bitiyorum.." gibi bahaneler bir tarafa bırakılmalı. o kadar rahatsız oluyorsanız yüzünüze sürekli soğuk su çarpın, dışarıda soluduğunuzdan bile iyi nefes almaya başlarsınız.

    hazır soğuk sudan bahsetmişken musluklardan bahsedelim: özellikle, eğer doğal kaynak suyu kullanan bir hamamsa musluğun tekinden resmen kaynar su akacaktır. bir tarafınızı yakmadan hangisinin sıcak olduğunu anlamak içinse: üstü kireç tutmuş musluktan sıcak su akar. bu kireç hamamın pis olduğunu göstermez, çaydanlığın içindeki kireç gibidir.

    hamama gitmeden önce yanınıza şampuan, sabun, banyo lifi, tarak, banyodan sonra kullandığınız saç şekillendirici, temiz kıyafet gibi eşyalarınızı almayı unutmayın. çoğu yerde peştemal, havlu ve terlik verilir. siz yine de sorup soruşturmadan gitmeyin. eğer kesenizi kendiniz yapacaksanız, kese de alın.

    heh kese diyince, "benim cildim çok hassas kese tahriş ediyor çokk :((" güruhu lafım size: en çok kir* sizden çıkıyor olum! uzun süre sıcak suyun altında kalınca deri kabarır ve kese deyince kendi kendine soyulur resmen. üstelik şimdiki tellaklar o kadar acımasız değil, biliyorlar kimin canı ne kadar yanar, sevin onları.

    kimse elalemin pörsümüş memelerini ve selülitli bacaklarını görmek istemez sanıyorum.(kadınlar hamamı için! lan! dağılın!) bunun için hamamın tenha olduğu bir zamanda gitmelisiniz. hafta içi gitmek avantaj. hatta cuma bile gitmeyin ertesi haftasonu ne de olsa. sabah çok erken kalkabilen bir insan değilim bu yüzden size de tavsiyem tam akşam yemeği saati gitmeniz. yani akşam yedi - yedi buçuk gibi. sekiz buçuktan sonra karılar sofrayı toplayıp yıkanmaya geliyorlar. ona göre yani. hem akşam vakti giderseniz gece güzel bir uykuyu da garantilemiş olursunuz.

    hamamdayken mutlaka sıcak su dolu havuza girin, böylece sudan çıktıktan sonra hamamın içi bile serin gelecektir. eğer bir aslan başı varsa bu havuza dökülen mutlaka altında durup sırtınızı akan suya verin. etkili bir masaj.

    keseden önce soğuk suyla yıkanmayın. sıcak suyla yeterince oynadığınızda sırtınız, bacaklarınız kaşınmaya başlayacaktır. artık keseye hazırsınız.

    bu arada, hamamda yıkanmak için duş başlığı aramayın. kurnaların içine doldurduğunuz suyu tasla dökmek suretiyle yıkanacaksınız. kullanacağınız kurnanın içinde daha önceden su varsa onu mutlaka boşaltın. kendi sıcak suyunuzu doldurun. hatırlatalım, kurnanın içindeki su garip bir şekilde çabuk ılınır.

    eveet, kese, banyo, yıkama, durulama işlemlerinden sonrası sizin sefa pezevenkliğinize kalmış. bu evreye geldiğinizde sıcaktan dolayı yorulmuş ve mayışmış olacaksınız. göbek taşına yatma fikrine pek sıcak bakmadığımı belirtmeliyim. hamamın en pis yeri orasıymış gibi gelir. neyse efenim, bundan sonra birkaç kere, sadece soğuk suyla doldurduğunuz tasınızı başınızdan aşağı dökebilir, yanınızda arkadaşınız varsa ona da soğuk su fırlatabilirsiniz. inanın soğuk su hiç bu kadar şaşırtıcı bir şaka olmamıştı.

    hamamdan çıktıktan sonra hemen giyinme telaşına düşmeyin, havlunuza sarınıp bir gazoz için. gözlerinizin önündeki buğu kalkana kadar bekleyin. hamam aceleye getirilecek bir mevzu değildir. anlatması bile bu kadar uzun sürüyor, düşün. hamamdan çıktıktan sonra, hatta gece yattığınızda bile, tatlı bir kaşınma devam edebilir. tavsiyem daha hamamdayken, giyinmeden önce nemlendirici bir krem sürmeniz.

    pirüpak oldunuz. sıhhatler olsun.
155 entry daha
hesabın var mı? giriş yap