212 entry daha
  • --- spoiler ---

    filmi baştan başa kateden şey ikinci insandır, yani robert neville (will smith)’in var olduğunu ümit ettiği, hiç bıkmadan çağırdığı ikinci kişidir [1]. böyle birilerinin var olduğuna yönelik somut bir inancı yoktur. bunu filmin sonunda gerçek (kadın ve küçük çocuk) olanla karşılaştıktan sonra yaptığı şiddetli tartışmada kesin kes anlarız. teorisi çok güçlüdür ve bu teori ikna edicidir. buna rağmen her gün radyo anonsu ile böyle birisini çağırır.

    peki ama neden? neville’ye yaşamını sürdürme imkanı sağlayan şey hasta varlıklara tedavi bulma umudu değil, tam olarak zihnindeki bu kendi benzerinin var olduğuna yönelik tahayyüldür. tek olma insanın katlanabileceği bir şey değildir çünkü… hasta olanları iyileştirmesi durumunda da tek olacaktır, kendi ve iyileştirdiği geri kalanlar. tekliğin önüne ancak ve ancak kendi türünün varolması ile geçilebilir. ve ancak o zaman insan olduğundan emin olabilir.

    bu yüzden filmin sloganı çok şey anlatır: the last man on earth is not alone

    —–

    hastalıklı yaratıklar içinse filmi baştan başa kateden şey kadındır. dikkatle bakılırsa neville’nin yakaladığı dışında bunlar arasında bir kadın görmek mümkün değildir. hatta neville’nin duvarındaki cesetler arasında da kadın resmine rastlanmaz. bu varlıkların dünyasında kadına sahip olan tipin geri kalanın lideri olması bu açıdan manidardır. kadının ellerinden alınması sürekli karanlığa mahkum olan bu yaratıkların aydınlığa çıkmayı dahi göze almalarına yol açar ve önzceki neville kurbanlarından farklı olarak ilk kez bu kadın için bu kadar hiddetlidirler. bu da onların dişil ötekisidir.

    [1] “benim adım robert neville new york’ta hayatta kalan biriyim bütün am kanallarından sesleniyorum. her gün, öğleyin, güneş tam tepede olduğu vakit, güney caddesi sahilinde bekliyor olacağım. eğer biri beni duyuyorsa, eğeer biri beni duyuyorsa yiyecek, barınak ve güvenlik sağlayabilirim.”

    --- spoiler ---
207 entry daha
hesabın var mı? giriş yap