8 entry daha
  • beyazit akman'in romanda yer verdigi kurgusal olmayan her detayin kaynagini belirtmis olmasini oyle isterdim ki. kitabin sonunda degindigi birkac eser var, ama insan okurken adeta bilimsel bir makaleymiscesine parantez icinde kaynaklari gormek istiyor, cunku cok ciddi iddialar var. elbette ki bu bir roman ve elbette icinde kurguya yer var, hayalgucune yer var; ama insan zamanin papasinin kendi elleriyle acimasizca adam oldurusunun, ya da onbirinci konstaninin oglanci olusunun belgeleri olup olmadigini merak ediyor. ben hristiyan olsaydim, ozellikle papayla ilgili kisma gercekten icerlerdim. hristiyan olmamama ragmen icerledim nitekim; hangi dine mensup olursa olsun dini bir liderin bu kadar alcalabildigini gormek uzucu, eger asli yoksa bunun kurgusal olarak yazilmis olmasi dahi daha da uzucu.

    tabi istanbul'un fethine dair tarih kitaplari disinda bir malumatim olmadigi icin roman butunuyle cok hosuma gitmedi degil, ayrica kitapta detaylariyla yer ayrilmis olan batililarin osmanli hayranliginin uydurma olmadigina dair de yeterince bati edebiyati okudum; ama iste insan yine de daha kapsamli bir kaynakca gormek istiyor. belki de lisansustu egitiminin bir sillesidir bu, ya da belki de bilimsel dusunceyi benimsedigimi gosteren iyi bir seydir, bilemiyorum.

    --- spoiler ---

    kitabin en basinda verilen (sanirim) uc adet in medias res kisimdaki iskender'in (hani su cenevizliyi vurduktan sonra olen) bizim iskender olmadigini anladigimda resmen sevindirik oldum.

    eflak prensi vlad'in, molla gurani'nin yarasa hikayesini pek begendigini ve kendini sonralari bu hayvanla ozdestirecegini yazan kisimda fantastik janra yapilan gondermeye resmen kahkaha attim, guzel olmus.

    donanma kara yoluyla halice indirilince lonk diye istanbul'un fethedilivermedigini gormek bizim olayi ne kadar yuzeysel okudugumuzu ya da anladigimizi gormem acisindan guzeldi.

    kitapta yer yer girilen felsefi ve/ya bilimsel tartismalari (ozellikle perspektifle ilgili olan, ya da islam alimlerinin islamiyeti algilayisiyla ilgili olan kisimlar) biraz kel alaka buldum; ama ilgi cekici de olmadigini soyleyemem.

    --- spoiler ---

    bunlarin disinda, ben kendim yazarlik egitimi almadim ama cok fazla roman okuyan birisi olarak yazarin imparatorluk ii'yi yazmadan once birazcik daha yazarliginin torpulenmesi gerektigini dusunuyorum nacizane.

    ve fekat herkes alsin okusun, begendigini begenmedigini ayiklasin; ama arta kalan tarihi gercegi bir kere daha bellegine kazisin derim.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap