13 entry daha
  • döviz alım ihalelerindeki 40+40 limiti değiştirerek daha esnek bir modele geçilmiştir.
    http://www.tcmb.gov.tr/…/duyuru/2010/duy2010-55.pdf
    tabii bence en güzel müdahale şudur:
    http://img843.imageshack.us/…414872104820736055.png

    ancak tabii bir faydası olmadı, dolar 2 yılın dibini gördü. 1,42'lerde gezinmekte. ülkeye çuval çuval sıcak para girerken mb'nin günde alacağı 100 hadi 300 milyon dolar hiçbir şeyi değiştirmez.
    kaldı ki merkez bankası dolar aldıktan sonra da açık piyasa işlemleriyle aynı miktardaki tl'yi de piyasadan çekiyor.
    döviz munzam karşılıklarını arttırırken, tl'yi de arttırıyor. enflasyona sebep olmamak için.
    yani bir katkısı olmuyor.

    o sıcak para ne zaman aldığı menkul kıymetleri satıp, parasını ülkeden çeker. dolar ancak o zaman yükselmeye başlar. yoksa bu sıcak para girişiyle çok zor.
    sıcak parayı tebrik etmek lazım. sen 1.55ten dolar bozdur, %8 getirii tahvillere, bonolara yatır parayı ya da koy bir hisse senedine oradan bir temiz %10 al. sonra 1.45'lerin bile altından, sattığın doları geriye koy. vallahi temiz para.

    aslında olayın çok fazla boyutu var. bir yandan ülkemizin en büyük problemi cari açık ve ihracahatımızın rekabet gücünü düşürdüğü gibi ithalatı da tetikliyor ucuz dolar. çünkü ithalatın büyük kısmı dolarla yapılmakta.
    ayrıca evet türk lirası kendi başına değer kazanıyor ancak bir yandan dolar da değer kaybediyor.
    sepetimiz de küçüldü.

    hükûmet cephesine baktığımızda bugün şimşek "tamamen piyasalara bıraktık" dedi. önceki gün başka bir bakan dolar düştüğü için mb bankası başkanına çattı. bir hafta önce erdoğan "güçlü tl istiyorum" dedi. yani karışık sesler yükseliyor. merkez bankası da bir yandan doları, bir yandan da enflasyonu kontrol altına almaya çalışıyor. ne tarafa kaysa öbür tarafı kaçıracak gibi görünüyor. bir yandan da faiz indirimine zorlanıyor.

    doların kendisindeyse euro/dolar paritesi soluksuz yükseldi, altınla birlikte. fed'den qe2 beklentisiyle doları çöp yapacaklar. ancak bu gerçekleşmeyebilir çünkü abd'den son zamanlarda veriler daha iyi gelmeye başladı. iyi veriler, yeni bir qe ihtimalini azaltıyor. eğer qe olmazsa dolar tekrar değer kazanacaktır. insanlar çözümün para basmakta olmadığını, açıkları azaltmakta olduğunun bilincinde. euro'ya değer kazandıran da euro ülkelerinin bu politikası oldu. şimdilerde bernanke ve obama'nın bütçe açığını azaltmak için çalıştığı söyleniyor. abd bu yola başvuracak mı bakalım?

    bir yandan da düşen dolarla birlikte abd'nin başlattığı bir kur savaşları yaşanmakta. abd yuan'ın değerlenmesini istiyor, çin karşı çıkıyor. dünyada bunlar yaşanırken bizim mb'nin günlük 100 milyon dolar alması ya da hatta rezervini 100 milyar dolara çıkarması etki eder mi...

    yeni müdahele yöntemi güzel, günlük duruma bağlı olarak mb'ye hareket imkânı sağlıyor. ancak ne zaman fonlar bu kadar kâr yeter, çıkıyoruz deyip paralarını dolara çevirirler. o zaman dolar değer kazanmaya başlar.
    onların da defterlerini kapatma zamanı yaklaşıyor. bakalım neler olacak.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap