147 entry daha
  • 2010 yapımı russell crowe'lu olan filmi pek enteresandır; filmin gişede ciddi hasılat yapmaması daha çok yapımcıların talebi gibi geldi bana. kendilerince bir şey anlatmak istemişler ama çok da sansasyon yaratmasın demişler gibi.

    --- spoiler ---

    bir kere filmde ciddi masonik göndermeler var: robin hood bir haçlı'dır; küçükken kaybettiği babası ise yazdığı kişisel hak ve özgürlüklere / kralın yetkilerinin kısıtlanmasına dair belge (magna carta?) ile soyluların dahi biat ettiği bir duvarcı ustası... ve gizli mesajların doğuşu (kılıç üstünde ve taşın altında yazan mesaj). masonluğun doğuşuna dair bir iki fikir kırıntısı serpiştirilmiş gibi.

    robin hood gibi masalsı bir kahraman, biraz daha gerçekçi bir zemine oturtulmaya çalışılmış. belli bir gücü ve tanınırlığı olan bir adamın, "zenginden alıp fakire verme" üzerine dayalı hırsızlığının, aslında "kraldan alıp halka verme" olayı olduğu (hatta bunun için son sahnelerden birinde ülkedeki tüm geyiklerin krala ait olmasına rağmen, bulduklarının avlanması, omuzlarda taşınması), krala karşı mücadele kararının gerekçeleri ve orman içlerinde yaşayan çapulcu çetesinin başına geçerek gizliden mücadele başlatmasının nedenleri vs. tabii ki, gizliden gizliye babasının bildirisine imza atmış soylular tarafından da gözetilecek, desteklenecektir. belki de bu yüzden, efsaneye dönüşebilecek savaş / ok becerisi sahneleri yok, robin sadece iyi bir savaşçı ve oku çok iyi kullanıyor, bu kadar.

    yani, masonlar ve amaçları konusunda yargıların biraz kırılması hedeflenmiş gibi.

    sonra; biraz ezber bozan bir aşk var filmde. hiç de öyle kuru kuruya "gördüm ve vuruldum" aşkı değil, gelişen olaylara ve birbirlerine verdikleri emek, kişiliklerine duydukları saygı ile gelişen bir aşk.

    jeanne d'arc'a karşılık lady loxley karakterinin konması ise, iki kadın karşılaştırması dışında, ormandaki genç çapulcuların olaylara nasıl müdahil olduğunu göstermesiyle de ilgili olabilir; kaldı ki onları savaşa çağırabilecek tek kişi, onlara bir nevi annelik eden lady'dir.

    fransa kralının sahil çıkarması sahnesi ile en popüler ve hafızalara kazılı hali olan saving private ryan filmi üzerinden normandiya çıkarmasının handiyse birebir benzerliği hiçbir gözden kaçmayacak derecede. ridley scott, bence bunu ancak bir "mesaj" için yapar.

    --- spoiler ---
146 entry daha
hesabın var mı? giriş yap