• arnavutturlar, türk değil. (üstkimlikleri türktür tamam, ama etnik olarak arnavutturlar) türk oldukları için değil müslüman oldukları için türkiye'ye göç etmişlerdir.
    istanbul'da arnavut varlığı gayet eski olduğu gibi, mesela giresun-dereli'nin köyleri gibi marjinal yerlerde dahi arnavutoğlu adında aileler olduğunu biliyorum. bu biraz osmanlı'nın iskan siyasetinin eseri olduğu gibi, istanbul bağlamında arnavutlar, fakir ve dağlık memleketlerinden başkente çalışmaya gelmişlerdir. imparatorluk mantığı içinde nasıl kastamonu-bolu-çankırı bölgesi istanbul'a ciddi anlamda ev içi hizmet emeği (aşçı, hizmetçi) sağlıyorsa, arnavutlar da kimi zaman ciğerci,kasap,sakatatçı gibi etle ilgili işlerde, kimi zaman da bahçivanlık v.s. gibi yine hizmet sektörü ile alakalı işlerde istanbul'da iş-güç sahibi olmuşlardır. osmanlı ordusundaki son derece kalabalık arnavut unsur da ayrı bir nüfus olarak başkente kapılanmıştır. bunlar velev ki çoğunlukla türk,çerkes,boşnak gibi diğer müslüman milletlerden kız alıp, türkçe konuşulan bir şehirde bir-iki kuşakta arnavutça'yı kaybetseler de kendilerini arnavut hissettikleri oranda arnavutturdur, köken iyice uzaklaşıp hayal meyalleştiğinde dahi "arnavut asıllı"dırlar.
    türkiye'ye 40'lar ve 50'lerde gelen arnavutların tamamı yugoslavya'dan göç eden kosovalı arnavutlardır, petkan sıkıyorsa enver hoca arnavutluk'undan göç et! bunlar harbi arnavuttur, istanbul'da gaziosmanpaşa,bayrampaşa gibi semtlerde yaşarlar ve içlerinde 50-60 sene ve karma evliliklere rağmen arnavutça tekellüm edenler vardır, hele yaşlı kadınlar arasında falan türkçeyi doğru dürüst konuşamayanlar mevcuttur. esasen arnavutluk'tan türkiye'ye hiç bir zaman (1913'te arnavutluk'un bağımsızlığından itibaren) göç olmamıştır. ayrıca arnavutluk'ta asla önemli bir türk nüfus da olmamıştır, belki şehirlerde memur takımı haricinde...
    ha bir de kosova türkleri vardır, prizren ve mitrovica'da ağırlıklı olarak yaşarlar.gerçi arnavutlarla da epey evlilik yapmış, karışmışlardır, ama bunlar kosova'da daha burjuva adamlarmış. işte bu gruptan da türkiye'ye gelen olmuştur. onlar zaten kendilerine arnavut denmesinden hiç hoşlanmazlar, "kosova türkü" derler, bugün kosova'da partileri, örgütleri vardır, azınlık hakları tanınmıştır. yine de kosova türklerinin de epey bir kısmı bağımsız kosova'ya ikircikli yaklaşmış, arnavut kimliğinin "kosova türklüğü"nü asimilasyonundan endişe etmişlerdir.

    kısacası kosovalı arnavut, kosova türkü, arnavutluklu arnavut apayrı kimliklerdir. karıştırmamak gerekir, türkiye arnavutları da "bildiğin arnavut"tur.
    gölge oyunu meraklıları için bir ekleme daha yapayım, karagöz oyunlarında da arnavut tipi vardı, o da türk değildi, adı genellikle ramazan, ali kettan falan olurdu, "işkiptari işkiptari, kim yemez yağlı bumbari..." diye sahneye girerdi, hasıl-ı kelam bir konuda ahkam kesebilmek için milliyetçi olmak yetmiyor, biraz da kitap okumak lazım.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap